Svi bojkoti “delija” u 21. veku: Od Džajića do Terzića, Zvezdini navijači opet protiv uprave!

Postojalo je nekoliko situacija kada su najvatrenije pristalice bile nezadovoljne, pa nisu došle na utakmicu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Starsport.rs ©

Nije tako čest slučaj bio kroz istoriju da navijači Crvene zvezde bojkotuju utakmice, ali ipak desilo se i to u 21. veku nekoliko puta.

Ako ste smetnuli s uma, “delije” neće organizovano doći, niti navijati od prvog, već tek od 20. minuta protiv Metalca u nedelju od 20 časova u okviru 12. kola Superlige Srbije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Navijači FK Crvena zvezda uputili su poziv svim pristalicama ovog kluba na svom forumu da im se pridruže u protestu protiv pojedinih članova uprave.

Iako su njihovi ljubimci uspeli da savladaju Ludogorec i dođu do maksimalnog broja bodova posle dva kola, to ne znači da je na “Marakani” sve bajno i sjajno. Naprotiv, najvatrenije pristalice Crvene zvezde planiraju protest već na utakmici protiv Metalca na domaćem terenu u nedelju.

Oni su pozvali ostatak navijača da ostanu izvan kapija stadiona u prvih 20 minuta utakmice kako bi tišinom iskazali svoje nezadovoljstvo prema “određenim članovima uprave koji degradiraju ime Crvene zvezde”.

Foto: Objektiv

– Naravno, ko se ne slaže sa ovim stavom neka uđe na stadion i neka gleda utakmicu od početka. U zvezdaškoj javnosti se kao i kod nas javila ,,crvena linija” i jednostavno ne možemo protiv sebe i svojih gledanja na svet, jer težimo da naša tribina bude ispravan deo ovog društva kome niko sa strane neće ,,lepiti” bilo kakve etikete. Da vidimo da li je ono ,,na papiru” jednako realnosti, a to jedino može da se vidi na stadionu (ovoga puta ispred). U 20-om minutu ćemo ući i onda, kao nikad do sad, dati podršku igračima koja će im sigurno biti preko potrebna – stoji u jednom delu saopštenja na navijačkom forumu.

Takođe, dodaje se da se nadaju da će ovaj gest staviti tačku na određene teme koje se “vuku” i da se ugled Crvene zvezde ne sme urušiti.

Setićemo se još nekoliko puta kada su “delije” bojkotovale utakmice crveno-belih.

Prvi put se to u 21. veku dogodilo 2004. godine, kada su navijači bili nezadovoljni poslovanjem uprave, smatrajući da ih vodi u bankrot, pa su tako jako ljuti bili na Dragana Džajića.

Foto: Vladimir Šporčić

Sledeći slučaj dogodio se malo kasnije, u sezoni 2008/2009, kada su navijači tražili odlazak tadašnjeg predsednika Dan Tane, iliti Dobrivoja Tanasijevića.

Između ostalog, Tanasijević je ranije rekao da je sukob između “delija” i njega nastao kada se usprotivio ideji da fudbaleri Zvezde izađu na utakmicu u majicama sa natpisom: “Pravda za Uroša”.

– Pre nego što sam se kandidovao za predsednika Crvene zvezde išao sam kod Borisa Tadića, Ivice Dačića, Dragana Đilasa, rekao sam im za problem koje imamo sa plaćenim navijačima i finansijama i tražio podršku. Svi su mi je obećali. Ali, kad se javio problem nisu se javili – rekao je Den Tana i nastavio u dahu.

Foto: Starsport.rs ©

– Kod nas navijači ne gledaju utakmicu. Okreću leđa tribinama i više pomažu gostujućoj ekipi. Posle naši igrači idu kod njih i svi pričaju kako su oni naš 12. igrač… Te vođe navijača su mene strašno vređale, a nudio sam im da im dam 1.000 besplatnih ulaznica sa fotografijama, ali da im, ako naprave problem, zabranim doživotno ulazak na stadion… Posle su mi njih trojica pretili smrću. A kad sam video da rade skupa sa policijom otišao sam – rekao je Tana, koji je takođe istakao da je imao priliku da ostane još pet godina na čelu kolektiva – klub ne bi imao nikakve dugove.

Slučaj “Kokeza i Čović”, 2015. godina.

Foto: Milos Luzanin

– U pitanju je sukob viđenijih „delija“ i Nebojše Čovića, koji datira od septembra (te godine, prim. aut), kad su imali sastanak. Tada je došlo do mimoilaženja mišljenja i kako sada stvari stoje, nema naznaka da će doći do pomirenja – istakao je izvor Kurira blizak klubu koji je želeo da ostane anoniman.

Godinama su navijači bojkotovali dolazak na utakmice košarkaškog kluba, ali je potom to promenjeno, pa sada crveno-beli, naročito u Evroligi, imaju veliku podršku sa tribina.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Kokeza je, podsećamo, podneo ostavku i objavio saopštenje u kojem je oštro kritikovao tvrdo jezgro navijača, tj. Delije, a svemu je prethodila rana eliminacija iz Evrope od Kairata, burna pobeda u 1. kolu Superlige nad OFK Beogradom (2:0, 2:6) i potom dva remija u Superligi, u mečevima sa Metalcem u Gornjem Milanovcu i Radničkim iz Niša, u Beogradu.

Tada su se sa severa, posle dugo vremena, začuli povici: “Uprava napolje”, Kokeza je podneo ostavku i ostao na funkcijama predsednika Fudbalskog saveza Beograda i potpredsednika Fudbalskog saveza Srbije, a Upravni odbor na hitnom sastanku doneo je odluku o raspisivanju izbora i, praktično istog dana, potvrđene su podele unutar kluba o kojima se više i nije ćutalo.

Foto: Starsport.rs ©

I, za kraj, bojkot na početku mandata Zvezdana Terzića, kada su navijači bili vrlo nezadovoljni igrama na početku sezone. Ostavke su ponudili i Terzić i Miodrag Božović, tadašnji trener, međutim, posle sednice Upravnog odbora koja je trajala tri i po sata – one su odbijene.

Još jedan bojkot za vreme mandata Zvezdana Terzića biće u nedelju, ali ovog puta neće biti u potpunosti, već će se navijači pojaviti u 20. minutu meča…



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar