Počinje postupak protiv Mike Aleksića zbog optužbi za silovanja: Pripremno ročište u Višem sudu

Aleksić je uhapšen 16. januara u svom stanu u Beogradu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vladimir Milovanović

Održavanjem pripremnog ročišta u petak u podne u Višem sudu u Beogradu trebalo bi da počne suđenje vlasniku dramskog studija “Stvar srca” i reditelju Miroslavu Miki Aleksiću, optuženom za nekoliko silovanja i više nedozvoljenih polnih radnji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

On se tereti da je ta dela izvršio nad ukupno sedam polaznica, od kojih su dve Milena Radulović i Iva Ilinčić.

Aleksić danas pred sudskim većem, kojem predsedava sudija Zoran Božović, treba da se izjasni o krivici. Shodno svemu što se dešavalo proteklih meseci, može se očekivati da će negirati izvršenje tih krivičnih dela. On je već na saslušanju posle hapšenja sredinom januara u tužilaštvu rekao da to nije učinio, mada će za sudski postupak biti validno samo ono što izjavi u sudnici.

Pripremno ročište je, prema proceduri, zatvoreno za javnost i na njemu tužilaštvo i odbrana treba da iznesu svoje predloge dokaza, svedoka i veštačenja. Na kraju pripremnog trebalo bi da se zakaže glavni pretres, kad faktički počinje suđenje i izvođenje dokaza. Tad prvo okrivljeni iznosi svoju odbranu, onda izjave daju oštećeni, pa slede svedoci i eventualno veštaci.

Suđenja za krivična dela silovanja po pravilu su zatvorena za javnost, kako bi se zaštitila privatnost žrtava, ali se spekuliše da bi ovo moglo da bude otvoreno. Tome su doprinele i izjave oštećenih Milena Radulović i Ive Ilinčić, da su one spremne i javno da svedoče. Međutim, na pripremnom ročištu, tužilaštvo, punomoćnici i odbrana treba da se izjasne o tome i onda će sudsko veće doneti odluku da li će javnost moći da uđe u sudnicu.

Advokat Jugoslav Tintor, punomoćnik četiri oštećene, kaže nam da je krajnje vreme da suđenje počne:

– Pripremno ročište je momenat za predlaganje dokaza. Iz toga kakve dokaze predloži odbrana, biće vidljivo u kom pravcu će Aleksić da se brani, jer on odbranu treba da iznese na prvom pretresu. Pripremno ročište je formalne prirode i na njemu se neće ništa ekstremno dogoditi. Za nas je bitno da svi dokazi budu izvedeni i sagledani i da postupak nesmetano teče. Ne treba insistirati na brzini, već da sve bude temeljno urađeno. Uveren sam da će dokazi tužilaštva dokazati Aleksićevu krivicu.

KUĆNI PRITVOR

Aleksić je uhapšen 16. januara u svom stanu u Beogradu. U pritvoru je proveo skoro punih osam meseci. Za to vreme imao je brojnih zdravstvenih problema sa šećerom, srcem i zapušenošću vratnih arterija. Pre tri nedelje prebačen je u kućni pritvor.

BONUS VIDEO:Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar