Vakcinacija bez igle i šprica: Ovi antikovid FLASTERI izrađeni su 3D štampačem (VIDEO)

Prednost je u mikro-iglama poređanim na komadiću polimera

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija: Federico Caputo / Panthermedia / Profimedia

Naučnici s univerziteta Stanford i UNC razvili su anti-kovid flaster, izrađen pomoću 3D štampača, koji pruža veću zaštitu od klasičnog cepiva.

Flaster se nanosi direktno na kožu, a rezultati istraživanja bili su 10 puta bolji od vakcina “isporučenih” u mišić ruke. Ovo pokazuje studija sprovedena nad životinjama i objavljena u časopisu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Glavna prednost je u mikro-iglama poređanim na komadiću polimera, koje su dovoljno dugačke da efikasno ubace cepivo u organizam.

Jednostavna proizvodnja

Ovakvi flasteri nisu novost, a najveći izazov je prilagoditi mikro-igle različitim vrstama vakcina (protiv gripa, boginja, hepatitisa ili kovida-19).

Problem je rešen zahvaljujući 3D tehnologiji, a jednostavna proizvodnja i način upotrebe (manje invazivne od klasične injekcije) otvaraju nove mogućnosti u vreme globalne pandemije.

Flasteri bi mogli da budu distribuirani svuda u svetu, bez posebnog načina rukovanja. Na ovaj način bi se najverovatnije povećao procenat zaštićenog stanovništva i uštedela velika količina cepiva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs


BONUS VIDEO:



Izvor: Bug.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar