Zvezda – evropska amajlija mnogih: Izbaci crveno-bele i osvojićeš “stari kontinent” (VIDEO)

Ovo sada već preti da postane ozbiljna tradicija...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Starsport,Wikipedia

Srpski fudbalski klubovi, pre svih Crvena zvezda, a nešto ređe i Partizan, u poslednje vreme igraju sve važniju ulogu u evropskim takmičenjima, a neretko uspeju i da prezime u Evropi. Zvezda je u poslednjih pet godina to uspela čak dvaput, crno-beli jednom,

Postoji šansa da i ove sezone naša dva najveća kluba ponove takav uspeh, ali ono o čemu ćemo ovde pisati je jedna druga činjenica. Činjenica da se baš često događa da “dželati” posebno Crvene zvezde dođu do samog kraja velikih fudbalskih takmičenja, čak i da osvoje Ligu šampiona.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Krenimo redom:

PSV

Sezona je 2004/05, Crvena zvezda pobeđuje PSV kod kuće sa 3:2, ali gubi u gostima 0:5 i ostaje bez plasmana u Ligu šampiona. PSV ulazi i dolazi čak do polufinala, gde je poražen od Milana posle neverovatne drame, pošto je praktično do skoro samog kraja revanša imao prolaz dalje.

 

Milan

Dve sezone kasnije, Milan je trebalo da bude izbačen iz Evrope zbog “kalčopolija”, ali je na kraju ipak Silvio Berluskoni putem svojih konekcija uspeo da progura “rosonere” do plej-ofa, gde su se susreli sa Crvenom zvezdom.

Slavili su u oba meča (1:0, 2:1) i tako se dokopali elite, da bi na kraju te sezone pogocima Filipa Pipa Inzagija bio osvojen “ušati pehar” trijumfom nad Liverpulom u finalu (2:1). Sećate se možda, to je ono kad je prvi pogodak postigao jer ga je lopta slučajno pogodila u leđa.

Liverpul

A onda, sledeći klub koji je na redu je upravo Liverpul. Svi se sećaju onog dvomeča u grupnoj fazi, kada je Liverpul slavio na Enfildu sa 4:0, ali je na Marakani poražen (0:2) golovima Milana Pavkova. U nastavku godine, “redsi” su prvi put vratili titulu šampiona Evrope na Enfild od 2005. godine.

I njima je očigledno duel sa Zvezdom doneo sreću.

Bajern

A onda, sezonu kasnije, praktično se ista stvar dogodila minhenskom Bajernu. On je slavio u ukupnom skoru 9:0 nad crveno-belima, a onda je došao do titule prvaka Evrope pobedom nad PSŽ u finalu golom Kingslija Komana.

Šerif

A onda, došao je red na Šerif. Iako ovaj klub nije osvojio Ligu šampiona, srca svih fudbalskih ljubitelja širom Evrope jeste, jer je sa 2:1 slavio nad Real Madridom usred Santjago Bernabeua. I to kakvim golom:

Kad se na ovo doda činjenica da je Porto osvojio Ligu šampiona 2004. godine posle duela s Partizanom, da je te iste godine Marsej igrao finale tadašnjeg Kupa UEFA (poražen je), kao i da je CSKA iz Moskve bio šampion Lige UEFA posle trijumfa nad crno-belima u osmini finala par godina kasnije, jasno je da srpski klubovi polako, ali sigurno, postaju prava amajlija mnogima u Evropi.

Pišu: Nikola Husein i Aleksa Radosavljević

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar