Svirali su dok se odigravao HOROR: Ovu pesmu smatraju himnom LJUBAVI, a zapravo govori o JEZIVOM događaju

Pesma koju mnogi smatraju himnom ljubavi zapravo govori o smrti i stradanju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
foto Printscreen Youtube

Kanadski umetnik, pesnik i kantautor Lenard Koen preminuo je 2016. u 83. godini, a za sobom je ostavio pregršt hitova. Ipak, jedna od njegovih najslavnijih pesama “Dance me to the end of love” smatra se svojevrsnom himnom ljubavi.  Međutim, malo ko zna da ova numera krije veliku tajnu, te da je inspirisana stravičnim događajem i da zapravo govori o smrti i stradanju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naime, Lenard Koen je odrastao u Montrealu, u uglednoj jevrejskoj porodici, a kako je veliki broj članova njegove porodice pripadao jevrejskom sveštenstvu, Lenarda je oduvek zanimala religija.

Budući da je tokom celog života bio izuzetno religiozan, obeležavao je šabat čak i na turnejama, a koncert u Izraelu 2009. godine započeo je molitvama i blagoslovima koje je izgovorio na hebrejskom jeziku. Upravo zbog toga i ne čudi činjenica da je jednu od svojih najlepših pesama posvetio jevrejskom narodu.

Naime, pesma “Dance me to the end of love” koju mnogi smatraju svojevrsnom himnom ljubavi, zapravo govori o stravičnom stradanju Jevreja koji su bili žrtve holokausta.

U jednom od intervjua Lenard Koen je otkrio kako je nastala ova pesma.

– Ta pesma nastala je pošto sam saznao da su u logorima smrti gudački kvarteti bili primorani da sviraju pored krematorijuma. Svirali su dok se odigravao horor, a sudbina tih ljudi bio je taj isti horor. Svirali su klasičnu muziku dok su njihovi sapatnici zatvorenici ubijani i spaljivani. Taj stih “Igraj sa mnom do tvoje lepote, uz goruću violinu” (“Dance me to your beauty with a burning violin”) govori o lepoti postojanja i o njegovom kraju – izjavio je jednom prilikom Koen.

Pesma je prvi put objavljena 1984. godine na Koenovom albumu “Various Positions”, a u znak sećanja na žrtve holokausta,+ brojni jevrejski muzički sastavi danas sviraju ovu pesmu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar