Zvezda je barjaktar srpske košarke: Crveno-beli ekipa sa najviše domaćih igrača u Evroligi! (FOTO)

Kada se pogleda ovaj ugao evropske košarke, postaje jasno u kom smeru se ona kreće

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Djordje Kostic/ STARSPORT

Svedoci smo iz godine u godinu da se Evroliga sve više približava modelu NBA lige, ali pored toga ima sve veći broj stranaca, naročito Amerikanaca, u evropskim ekipama.

Za primer treba uzeti jednog koliko toliko stabilnog evroligaša, ekipu Baskonije, koja kao predstavnik Španije nema nijednog domaćeg košarkaša u svom rosteru za Evroligu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Foto: Printscreen/Wikipedia

Sa druge strane i ekipe, koje se nalaze u samom vrhu evropske košarke ne mogu da se pohvale sa prevelikom brojem domaćih igrača.

Primera radi Barselona ima svega četiri Španca, od kojih je jedan Nikola Mirotić. Takođe, Monako kao predstavnik Francuske u svom sastavu ima samo četiri Francuza.

Imamo i Makabi, koji se godinama predstavlja kao “Ponos Izraela”, a u svom sastavu ima četiri Izraelca i dva naturalizovana Amerikanca (Džon DiBartolomeo i Džejk Koen), koji imaju pasoš države Izrael.

Na svu sreću imamo i pozitivne primere, ali to uglavnom nisu one najjače ekipe. Među njima se najviše ističe Crvena zvezda.

Srpski predstavnik u Evroligi ove sezone je registrovao čak devetoricu srpskih košarkaša za to takmičenje, što je sjajan potez za očuvanje naše košarke.

Foto: Printscreen/Euroleague.net

Reč je o Stefanu Lazareviću, Aleksi Uskokoviću, Dejanu Davidovcu, Luki Mitroviću, Branku Laziću, Nikoli Kaliniću, Ognjenu Dobriću, Marku Simonoviću i Ognjenu Kuzmiću.

Naravno, pored njih tu je još nekoliko srpskih igrača, koji će svoju šansu za minute tražiti pre svega u ABA ligi.

Pored Zvezde, Žalgiris i ASVEL  su takođe svetli primeri, pošto litvanski i francuski klub imaju po osmoricu svojih igrača u rosterima za narednu sezonu.

Piše: Jovan Jovanović

Poznati sajt potcenio Zvezdu: Šampion ABA lige na samom začelju favorita za osvajanje Evrolige!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar