Jednom kad je napravite, UVEK ćete je koristiti: Domaća mast od nevena i još JEDNOG sastojka za negu kože

Ova mast je bogata aktivnim sastojcima koji su se dobro pokazali kod različitih kožnih oboljenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Domaća radinost se u mnogim problemima pokazala kao najbolje rešenje. Ako imate problem sa kožnim oboljenjima, možda je pravo vreme da se okrenete prirodnim prepraratima.

Nevenova mast je prirodna i veoma moćna, a koristi se za brže zarastanje kože, kao i kod ulcera na nogama. Smatra da se aktivni sastojci nevena pomažu kod rasta novog tkiva i smanjuju otok. To su samo neke od prednosti ovog prirodnog preparata.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ne samo odrasli, već ovu mast vole i deca jer ima fini miris i teksturu koja je vrlo ugodna. Mast od neena odlično neguje kožu koja pati od različitih iritacija i dermatitisa. Prvi je korak nege kod raznih ožiljaka, bez obzira da li se radi o manjem ili većem delu kože. Koriste ja čak i dojilje kod problema sa bradavicama.

Foto: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

Spas je kod ugriza insekata, opekotina, sitnih ogrebotina, ali i kod gljivica. Neven je prirodna biljka sa anti – inflamatornim i anti – bakterijskim osobinama, korišćen od davnih vremena jer pomaže kod zarastanja rana i smanjuje upalu iritirane kože. Danas se često koristi kao jedan od sastojaka u kremama.

Botaničko istraživanje pokazuje da neven sadrži mnoge aktivne sastojke, uključujući različite antioksidanse i ispaljiva ulja. Oni su odgovrni za sjajnu boju ovog cveća i snažan miris, sposobnost borbe protiv gljivica, štetočina i insekata, kao i njegovu sposobnost poboljšanja protoka krvi.

Foto: Marin Conic / Panthermedia / Profimedia

Neki od najvažnijih sastojaka koje sadrži neven, pa samim tim i mast od nevena, uključuju:

1. Kalendinska kiselina

2. Biljni steroli poznati kao kalendulin

3. Polisaharidi

4. Linolna kiselina

5. Karotenoidi

6. Flavonoidi

7. Triterpenoidni saponini kao što je triterpenoid

Triterpenoidi i karotenoidi su među najaktivnijim jedinjenjima u cvetovima nevena. Osam triterpenoida i devetnaest karotenoida identifikovani su u suvim laticama nevena.

Foto: Iurii Maksymiv / Alamy / Alamy / Profimedia

Svetle zlatne latice i hranljivi sastojci u semenu cveća nevena sadrže snažne vitamine koji hrane kožu i štite je od upalnih procesa i UV zraka.

Ako želite da napravite mast od nevena, potrebna su vam samo dva sastojka:

10 grama pčelinjeg voska

120 ml ulja nevena

Sastojke stavite u mali lonac koji ćete položiti na vodenu paru. Uključite laganu vatru i sačekajte da proključa. Mešajte dok se vosak ne otopi. Kad se ohladim spremna je za korišćenje.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr, minutzamene.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar