Počasni konzul Srbije Nikolić otkriva čime je naša zemlja OSVOJILA Izrael: Dogodilo se u kratkom periodu

Nedavno je u Izraelu počelo s radom i Predstavništvo Privredne komore Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vladimir Milovanovic

Istorijska pozadina srpsko-jevrejskih odnosa je zdrava osnova za bolja upoznavanja ljudi, pa i u poslovnom sektoru, kaže za Objektiv Aleksandar Nikolić, počasni konzul Republike Srbije u Državi Izrael. On ističe da su srpski i jevrejski narod bili sapatnički narodi u NDH, kao i da postoje dirljivi spojni momenti poput šuma Jevrejskog nacionalnog fonda (KKL/JNF) u Galileji, na severu Izraela, a koje su imenovane po kralju Petru I oslobodiocu i viteškom kralju Aleksandru Karađorđeviću ujedinitelju.

‒ Međutim, suština bilateralnih odnosa ne može se zasnivati na istorijskim pretpostavkama, već na merljivim parametrima konkretne saradnje između dva naroda i dve zemlje, što se pre svega oslikava u nivou i kvalitetu trgovinske razmene, a u slučaju Izraela posebno u potencijalu ovladavanja visokim tehnologijama naših kompanija i ljudi uz pomoć izraelskih kolega – objasnio je Aleksandar Nikolić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Koliko nedavno priznanje Kosova od strane Izraela može da utiče na odnose dveju zemalja?

‒ Izraelsko priznanje samoproglašenog Kosova dogodilo se posle 12 godina, 11 meseci i 14 dana umešnog opiranja, a koje je predstavljalo presedan u izraelskoj spoljnoj politici ‒ kada nije praćena ona američka. Ali, iz svake nevolje mora da se iznedri prilika da se krene ka materijalizaciji i uopšte konstruktivnosti – odgovorio je počasni konzul.

Kako se u Izraelu kotira Srbija na političkom nivou?

‒ Izraelski politički establišment visoko ceni ulogu predsednika Vučića prema jevrejskoj lokalnoj zajednici i prema jevrejskom svetu uopšte. Njegov doprinos bilateralnoj saradnji, zapaženi nastup na AIPAC, kao i na Petoj međunarodnoj konferenciji o Holokaustu u Jad vašemu, potom dirljiv akt postavljanja žute zastave sa Davidovim štitom (zvezdom) na međunarodni dan sećanja na Holokaust, konačno Zakon o SP Staro sajmište bili su veoma zapaženi u izraelskoj javnosti – kazao je Nikolić.

“Srbija pamti”: Vučić odao počast stradalima na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Kakvi su ekonomski odnosi dveju zemalja?

‒ U Srbiji je investicioni ciklus iz Izraela prepoznatljiv uglavnom u nekretninama, nešto manje saobraćajnim infrastrukturama, ali se i to menja, vetroparkom u Kovačici, pogonom za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu, te lepim primerom kompanija poput “Playstudios”, koji već angažuju značajniji broj naših frilensera. Izraelci su nacija koja ne pridaje mnogo značaja formi, čak ponekad im u poslovnom žargonu nedostaje takt, ali su vrlo konkretni, pragmatični i ne zamajavaju partnere. U svetu startapova je poznato da od deset uspe jedan i zato su vrlo fokusirani i iminentno reaguju. Mnoge njihove kompanije su zainteresovane za saradnju s našim firmama i ljudima. Na nedeljnom nivou oni plasiraju kompanijama u Srbiji inovativne projekte – odgovorio je Aleksandar Nikolić, počasni konzul Republike Srbije u Državi Izrael.

Nedavno je u Izraelu počelo s radom i Predstavništvo Privredne komore Srbije?

‒ Da, i to je odlično. Rad jerusalimske kancelarije će biti fokusiran na svet visokih tehnologija, imajući u vidu da je potencijal za tu vrstu saradnje ogroman, te da je upravo to izraelska posebnost i atraktivnost. Suočavamo se sa nedovoljnim finansijskim investiranjem iz Izraela, imajući u vidu da se njihova ponuda usmerava na “know-how” rešenjima, ali i ti problemi se mogu prevazići. Uveren sam da će Privredna komora Srbije prerasti u organizacioni i inicijatorski POC našim ljudima koji budu želeli da sarađuju sa izraelskim kompanijama, kao i onim koje to već čine, u nastojanjima da prevaziđu prepreke i obogate asortimane izvoza – rekao je Nikolić.

Na kom polju treba raditi kako bi se prevazišle ekonomske barijere između dveju zemalja?

Patrijarh Porfirije čestitao Pashu: Evo šta je poželeo svim Jevrejima

‒ Jedan od velikih problema predstavlja nezapamćeno povećanje troškova špedicije, puta 13 u odnosu na pre godinu. Ovde pre svega mislim na konkurenciju sa domaćom proizvodnjom. Postojećim sporazumima o osiguranju investicija, kao i izbegavanja duplog oporezivanja, nedostaje FTA. Za njega treba najpre stvoriti preduslove i kreirati povoljnu bilateralnu atmosferu. Nema sumnje da bi sporazum o spoljnoj trgovini u značajnoj meri olakšao našim izvoznicima konkurentnost. Carinska tarifa između osam i 12 odsto je nešto što nedvosmisleno predstavlja hendikep spram izvoznika iz zemalja EU – objasnio je počasni konzul.

Ima li pozitivnih primera?

‒ Poslednjih godina duboko zamrznuto jagodičasto voće iz Arilja, Požege i Loznice ovladalo je rafovima svih lanaca izraelskih supermarketa, i to je izuzetno pozitivan primer. Uočljiva poslovna žilavost, izvrsnost, od proizvodnje, preko kompletnog operativno-logističkog lanca, kao što su pakovanje i transport, konačno plasiranje u saradnji sa izraelskim partnerima. Prisustvo na relevantnim sajmovima u Izraelu i kontinuirana komunikacija ažuriranja daje rezultate. Zavređen je rigorozan “kašrut” sertifikat “Hatam Sofer”. Sve ovo se dogodilo u veoma kratkom periodu.

Piše: Filip Radojčić

BONUS VIDEO:

OVU I DRUGE ZANIMLJIVE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZA 23. SEPTEMBAR

Foto: Objektiv.rs

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar