Škole ODUSTAJU od đačkih putovanja: Evo šta se dešava sa novcem koji je UPLAĆEN za ekskurzije

Kako kaže naš sagovornik, na Savetu roditelja donosi se odluka o ekskurzijama, međutim, do samog polaska, one mogu biti neizvesne

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Ilustracija

Veliki broj osnovnih i srednjih škola u Srbiji odustao je od realizovanja đačkih putovanja zbog nepovoljne epidemiološke situacije, a kako za Objektiv navodi koordinator za dečji i omladinski turizam Udruženja turističkih agencija Srbije Miloš Lazarević, roditeljima koji su već uplatili deo novca za ovu namenu sredstva će biti vraćena.

– Prema Uredbi Vlade o zamenskom putovanju, turističke agencije su u obavezi da uplaćeni novac vrate školama ukoliko ta putovanja do sada nisu realizovana i neće se realizovati do kraja godine. Novac je u velikoj meri ostao kod hotelijera koji mogu da kažu da nemaju novac da ga vrate, te da traže da se usluga izvrši. U tom slučaju nastaje problem, ali agencije moraju da vrate novac školama, a škole roditeljima – ističe Lazarević.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

SAMO DESTINACIJE U ZELENOJ ZONI

Prema rečima našeg sagovornika, sve osnovne i srednje škole koje planiraju da realizuju ili zamensko ili novo putovanje u ovoj školskoj godini, a njih je prilično malo, moraju da postupaju u skladu sa određenim pravilima izdatim od strane Ministarstva prosvete.

– Ukoliko dođe do realizacije ekskurzija, to znači da učenici pohađaju školu koja je u zelenoj zoni, odnosno potrebno je da se nastava održava redovno u školskim prostorijama. Pritom, sagledava se broj obolele dece i zaposlenih, a na kraju i destinacija na koju se deca upućuju mora da bude takođe u zelenoj zoni – objašnjava Lazarević.

Ekskurzije mogu da se održavaju pod ovim USLOVIMA: Mnoge škole već ODUSTALE

Ukoliko su ispunjeni svi uslovi za putovanja, onda se školski odbor obraća stručnjacima u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

– Pre odlaska na put, “Batut” mora da odobri ekskurziju. Nažalost, malo je škola koje su se odlučile da putuju. One imaju veliki pritisak zbog cele situacije s obzirom na to da im je otežan rad, pa mnogima đačka putovanja nisu na dnevnom redu – tvrdi Lazarević.

PUTOVANJA NEIZVESNA DO SAMOG TERMINA

Kako kaže naš sagovornik, na Savetu roditelja donosi se odluka o ekskurzijama, međutim, do samog polaska, one mogu biti neizvesne.

– Zbog kovida-19, iako se dobila saglasnost za putovanja i prva rata je uplaćena agencijama, još uvek nije sigurno da li će se to putovanje održati. Zavisi kakvo će tada biti stanje u toj školi i u tom gradu u koji se putuje – objašnjava Lazarević.

Nova pravila početkom sledeće nedelje: Evo kako će izgledati nastava u školama od ponedeljka

NEMA POMERANJA ZA SLEDEĆU GODINU

Lazarević ističe da, prema Uredbi Vlade, ne postoji mogućnost preusmeravanja novca za sledeću školsku godinu.

– Ne postoji opcija da se novac preusmeri za sledeću godinu jer Uredbom nije tako definisano. Pritom, četvrtaci prelaze u viši razred, jednostavno nema logike da se uplaćeni novac čuva za sledeću školsku godinu. Sve agencije su po Ugovoru o zakupu hotelijera imale obavezu da u ratama plaćaju hotelijerima tu uslugu. Korona diktira sve, videćemo na kraju šta će biti – zaključuje naš sagovornik.

NEMA KRAJA SPISKU RODITELJSKIH DAŽBINA

Pored ekskurzija i udžbenika, roditelji se žale da i ove godine mnogo novca odlazi na dodatni materijal i aktivnosti.

Kako za Objektiv ističe učitelj iz jedne beogradske škole, roditelji nisu u obavezi da se odaju ovom dodatnom trošku, ali za svako dete je poželjno da ima dodatne edukativne materijale.

Ministarstvo objavilo ODLUKU: Ovako će đaci sledeće nedelje ići u školu – promene u DVA grada

DODATNI TROŠKOVI SE ODNOSE NA:

časopise: OD 210 DO 350 DINARA

osiguranje: 300 DINARA GODIŠNJE

brošure, materijali za podsticanje interaktivnosti: OD 100 DO 500 DINARA

školski dinar: OD 500 DO 2.000 DINARA

Iako je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podelio tablete učesnicima prestoničkih osnovnih škola kako bi se lakše sprovodila digitalizacija nastave, ipak, neki roditelji su prinuđeni na kupovinu udžbenika.

– Mi ne teramo roditelje da kupe knjige jer su učenici dobili tablete. Međutim, na roditeljima je da procene da li će se njihovo dete snaći na tabletu. U slučaju da misle da će dete bolje naučiti iz udžbenika, onda moraju da kupe komplet knjiga od izdavača kog nastavnici izaberu, ali u tom slučaju moraju da vrate tablet. Ili tablet ili udžbenik, druge nema – uverava naš sagovornik.

Piše: Sanja Radovanović

BONUS VIDEO:

OVU I DRUGE ZANIMLJIVE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZA 23. SEPTEMBAR

Foto: Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar