NAPAD na Rusiju: Evropski sud za ljudska prava OSUDIO Moskvu za ubistvo Aleksandra Litvinjenka

Rusija je uvek poricala bilo kakvu umešanost u Litvinjenkovu smrt

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Dominique Vomer / Sputnik / Profimedia

Rusija je odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka, špijuna koji je umro u Londonu od trovanja polonijumom 2006. godine, zaključio je Evropski sud za ljudska prava, javlja BBC.

– Rusija je odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka u Velikoj Britaniji, navodi se u saopštenju suda o svojoj presudi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Rusija je uvek poricala bilo kakvu umešanost u Litvinjenkovu smrt.

Litvinjenko (43), otvoreni kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina koji je pobegao iz Rusije u Veliku Britaniju šest godina pre nego što je otrovan, umro je nakon što je popio zeleni čaj sa retkim i veoma moćnim radioaktivnim izotopom u londonskom hotelu “Milenijum”.

Britanska istraga navodno je zaključila 2016. godine da je Putin verovatno odobrio rusku obaveštajnu operaciju za ubistvo Litvinjenka.

Takođe je navodno otkriveno da su bivši telohranitelj iz KGB-a Andrej Lugovoj i drugi Rus Dmitrij Kovtun izvršili ubistvo u okviru operacije koju je verovatno vodila ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), glavni naslednik KGB-a iz sovjetskog doba.

– Sud je posebno utvrdio da postoji snažan slučaj da su, trovajući Litvinjenka, Lugovoj i Kovtun, delovali kao agenti ruske države, rekao je Evropski sud.

Dakle, ponovo udar na Rusiju, a sud donosi presude na osnovu pretpostavki i iskonstruisanih navoda bez ikakvih dokaza.

BONUS VIDEO:



Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar