Samo jedna stvar je SIGURNA: Članovi Kriznog štaba dele mišljenje, evo kakve nove mere razmatraju

Iako se, kako kaže, neki pozivaju na pravne prepreke, i to je lako rešivo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Vladimir Sporic

Jedno je sigurno, tražićemo pooštravanje mera – kaže za Alo, jedan od članova medicinskog dela Kriznog štaba.

Šta će to tačno da bude, nije precizno definisano, ali mora se uvesti neki propis koji će nevakcinisane i zaražene da spreči da šetaju okolo i šire virus.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

S druge strane, oni će, kaže, tražiti rešenje koje će onima koji su se vakcinisali ili su nedavno preležali virus dati izvesnu slobodu.

– Medicinski deo će sigurno biti jedinstven, jer svakom lekaru je jasno da je ovo prešlo svaku meru, a oni koji nemaju pojma ni šta je pandemija ni šta je virus ni kakve su posledice daju sebi za pravo da idu okolo i šire ga. Neophodno je uvesti neki oblik kovid-propusnica da bi bar oni odgovorni mogli da žive normalno. Druga solucija je kompletno zatvaranje. Da li je veća diskriminacija to, ili da se ograniče oni koji nisu vakcinisani? – pita se naš sagovornik.

Iako se, kako kaže, neki pozivaju na pravne prepreke, i to je lako rešivo.

– Ne smemo da zaboravimo da je ovde po sredi vanredno stanje. Znači da smo izvan redovne linije odbrane. Predložićemo i pozvaćemo pravnike da nađu pravni lek koji će omogućiti tako nešto – dodaje izvor Alo! iz Kriznog štaba.

Da podsetimo, za kovid-propusnice zalagali su se brojni lekari i pre početka ovog talasa epidemije, a neki od njih čak misle da je za njihovo uvođenje već kasno. Među njima je i Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu.

– U mnogim državama Zapadne Evrope kovid-propusnice su uvedene još pre leta i tada ih je trebalo uvesti i u Srbiji. Nažalost, mislim da smo u potpunosti zakasnili sa efektom uvođenja jer je trebalo da nas one dovedu do toga da nemamo ovoliki broj novozaraženih dnevno – istakao je doktor Šekler.

Tiodorović: Gde su nevakcinisani – tu su virus i njegove mutacije

Gde god ima onaj deo nevakcinisanih, virus će se tu održavati, pa je vrlo teško prognozirati kako će dalje teći epidemijska situacija sa koronavirusom – kaže epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović.

– Sve zavisi od nas samih, te kako mi budemo dopustili virusu, tako će se ponašati, a toliko i opstati. Gde god da imamo onaj deo nevakcinisanih, virus će se tu održavati i, što je najgore, on će tu mutirati. Znači, dobijaće nove forme, nove sojeve. Ako budemo sprovodili mere koje su predviđene i koje se koriste u savremenom svetu, ako budemo postigli 75, 80 odsto vakcinacije, onda ćemo imati apsolutno šanse da budemo u kontrolisanoj situaciji – rekao je Tiodorović.

BONUS VIDEO:



Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar