OBJEKTIV NA LICU MESTA

Održana komemoracija Dudi Ivkoviću: Vučić, Danilović i Obradović se oprostili od velikana košarke (VIDEO)

Sva dešavanja sa ovog tužnog događaja možete da pratite uz Objektiv.rs

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Marko Stošić

U Skupštini Srbije održava se komemoracija povodom smrti legende srpske, evropske i svetske košarke Dušana Dude Ivkovića.

Komemoracija je zakazana za 16 časova, dok će Ivković biti sahranjen u utorak, 21. septembra, u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu. Ivković preminuo je 16. septembra u Beogradu u 78. godini.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ivković će ostati upisan zlatnim slovima u istoriji srpske košarke, sa reprezentacijom je uspio da se okiti sa tri zlata na evropskim prvenstvima, jednim svetskim, kao i zlatom sa Univerzijade 1987. Osvojio je i srebro na Olimpijskim igrama 1988.

Osim reprezentativnih medalja, Ivković je osvojio čak pet evropskih titula u klupskim takmičenjima.

Dušan Duda Ivković jedan je od najuspješnijih evropskih trenera svih vremena. Od 2008. do 2013. bio je selektor reprezentacije Srbije.

Bio je predsednik Sportskog društva Radnički.

Sva dešavanja sa ovog tužnog događaja možete da pratite uz Objektiv.rs

16.31 – Usledio je govor velikog Željka Obradovića:

– Poštovani predsedniče Republike Srbije, dragi prijatelji, želeo bih u svoje ime i ime porodice Ivković, moje drage kume Nene i kumića Petra i Pavla, da se zahvalim što ste došli da odate poštovanje mom dragom kumu Dušanu Ivkoviću. Zahvalio bih se i svima koji su mi izrazili saučešće zbog smrti mog kuma i koji su me zamolili da prenesem saučešće njegovoj porodici. Otišao je čovek koji je meni bio sve. Trener, učitelj, mentor, kum, prijatelj. Ne bih želeo da govorim o njemu kao treneru, o neizbrisivom tragu koji je ostavio iza sebe gde god da je radio. Njegovo nasleđe je ogromno. Vaspitavao je i podizao veliki broj igrača i pravio od njih i bolje ljude. Jedan od privilegovanih bio sam i ja. Prva saradnja između nas je počela kad me je pozvao da igram za reprezentaciju sa 28 godina. Pokazao mi je da ima veliko poverenje u mene, bio sam najstariji u toj generaciji budućih superstarova svetske košarke. Prva lekcija koju me je naučio jeste to kako da utičem na te mlade igrače, kada me je odvajao sa strane na treninzima. I dan danas to koristim sa mojim igračima. Njegov smisao za humor u to vreme bio je neverovatan, ali kako ja da se šalim sa takvim autoritetom. To je škola koju koristim i dan danas. Priču o tome kakvu sam tremu imao kad sam otišao na put u Nemačku da mu kažem da prestajem da igram i da hoću da treniram Partizan sam mnogo puta pričao. Reagovao je brzo, plašio sam se njegove reakcije, ali je on i tada našao način da me relaksira. Pitao me je da li sam dobro razmislio i da li me slučajno neko od ovih mangupa iz Partizana nije nagovorio na to. Naravno, mislio je na velikog prijatelja Dragana Kićanovića. Kad sam objasnio da je to moja odluka, poželeo mi je svu sreću. Posle toga mi je udelio neverovatan kompliment, da imam dobru intuiciju. Pazi, meni to govori Duda, za koga ja mislim da je čovek koji ima nepogrešive procene u bilo kojoj, pa i u najtežim situacijama. Ponekad je preterivao, ali ko od nas nije – rekao je između ostalog Obradović, a vi na narednom snimku pogledajte i kako je pričao Predrag Danilović, koji je briznuo i u suze.

Danilović zaplakao dok je držao emotivni govor o Dušanu Ivkoviću: On će uvek da bude moj selektor (VIDEO)

16.21 – Uvaženi članovi porodice, gospođo Neno, Petre, Pavle, poštovani prijatelji porodice Ivković, nemam ja šta u biografiji od onoga da dodam od onoga što je Goran Sultanović izrekao. Mnogi to znaju bolje nego ja. Kao predsednik Srbije ponosan sam što je Srbija imala takvog čoveka i što će imati takvog čoveka. Iako je fizički velikan otišao, on nikada neće otići, ni iz Srbije, niti će ga iko u Srbiji zaboraviti. Ne zato što su to kurtoazne reči. To su sve one medalje, svi oni uspesi o kojima je govorio moj prethodnik ovde, koje je zaslužio Dušan Ivković. Ne samo to, on je nosilac jednog drugačijeg duha, on je ono što mnogi od nas nisu. Bio je istovremeno i veliki gospodin i beogradski mangup, uvek držao, ne samo do sebe, već i do drugih – rekao je predsednik Aleksandar Vučić u početku svog govora, pa je nastavio:

– Duda je ostavio još nešto, što nisu samo Krst i Radnički. Iako u mnogo čemu nismo bili saglasni, kada smo prvi put dugo pričali, video sam koliko je ozbiljan, odgovoran, posvećen čovek i video sam kako takvim ljudima ne možete da oduzmete ništa. Ono što je najvažnije u ovim teškim trenucima za njegovu porodicu, a probao sam malopre da saopštim i njima: Nećete ga više videti, ali on će uvek biti tu. Nekoga možete da volite i ne volite, ali rezultati i velika dela iza njega ostaju. Budite ponosni na njega, kao što ćemo u Srbiji svi biti ponosni. Srbija ga zaboraviti neće i neka mu je večna slava – dovršio je predsednik Vučić.

16.16 – Dok Goran Sultanović čita biografiju Dude Ivkovića, vi OVDE pogledajte ko je sve došao da se oprosti od njega.

16.10 – Predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić stigli su da bi odali poštu Dušanu Ivkoviću.

16.06 – U toku je puštanje tužne muzike u čast veličini kakva je sigurno bio Ivković.

15.59 – I Željko Obradović će, po svemu sudeći, držati govor, jer u rukama drži određene papire.

Foto: Objektiv.rs

15.48 – Tu je i glumac Goran Sultanović, koji je vidno potrešen zbog smrti našeg velikog stručnjaka.

15.33 – U sali doma Narodne skupštine već se nalazi veliki broj bivših funkcionera i igrača. Uskoro očekujte i video snimke sa događaja.

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar