Lajčak da spreči genocidno šikaniranje Srba na KiM: Priština mora da poštuje Briselski sporazum

Lajčak mora upotrebiti integretet EU i eksplicitno zahtevati od Prištine da u potpunosti poštuje Briselski sporazum

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: alo

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost apeluje na Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine, da Prištini naredi potpuno poštovanje Briselskog sporazuma i tako zaštiti ljudska prava nealbanskog življa na Kosovu i Metohiji.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za medije je izjavio da Miroslav Lajčak, prilikom današnje i sutrašnje posete Beogradu, mora upotrebiti integretet EU i eksplicitno zahtevati od Prištine da u potpunosti poštuje Briselski sporazum. Kako Spasić navodi, to bi značilo da se hitno dozvoli formiranje Zajednice srpskih opština i da se prekine sa nezakonitim skidanjem srpskih tablica sa vozila građana Kosova i Metohije i kontinuirano genocidno šikaniranje Srba koji žive na KiM.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Lajčak ne sme zaboraviti da on ima međunarodni legitimitet i obavezu da zaštiti osnovna ljudska prava Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, kao i obavezu da obezbedi formiranje Zajednice srpskih opština i spreči divljanje Aljbina Kurtija. U suprotnom, Lajčak otvara mogućnost i nameće neophodnost i srpske strane da Briselski sporazum baci niz Ibar, što najpre ne bi bilo u interesu EU – zaključio je Spasić.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar