Ulica u Batajnici krije MRAČNU tajnu: Dobila naziv po JEZIVOM običaju koji se tamo praktikovao

Beograd je protkan ulicama smešnog najrazličitijih naziva, ali ime jedne od njih je poprilično čudno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock,Pritnscreen

Kao što rečenice čine knjigu, tako i ulice Beograda pripovedaju priču o prestonici, daju joj kolorit, beleže uspone i padove i čuvaju sećanje na živote svojih stanara. Ipak, da bi postala nasleđe koje se čuva, knjiga mora biti posoljena humorom.

Tako je i Beograd protkan ulicama smešnog naziva, prošaran onima neobične dužine, ali i takvima čija imena i najbolji spikeri teško izgovaraju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nomen est omen

Foto: Shutterstock

Navikli smo da ulice svoje nazive dobijaju po imenima zaslužnih poznatih ljudi, kosmopolita, ili da čak na plavoj tabli stoji broj. Međutim, Beograd ima svojih “sokaka” koji imaju neuobičajena imena, ponekad čak i takva da izmame osmeh.

Zvezdara

Ulica Kisela voda na Zvezdari zapravo nema nikakve veze sa “flaširanim mehurićima” ili nekim izvorom, kako bi ste, možda, isprva pomislili. Zapravo, ova ulica na Lionu je dobila ime po opštini Kisele vode u Makedoniji sa kojom se zvezdarska opština zbratimila.

Na Zvezdari se, pored Devojačke, nalaze i dve, takozvane “navijačke” ulice – Partizanska i ulica Crvene zvezde. Iako ne duguju svoje nazive sportskim društvima već političkim prilikama, nije poznato da li žitelji ovih ulica navijaju isključivo za istoimene klubove.

Surčin

Na drugom kraju prestonice, u opštini Surčin, takođe je smešteno par ulica neobičnog naziva. Jedna od poznatijih je Mala Amerika. Kako se došlo do ovog imena nije baš precizno poznato, ali navodno “kum” je bio izvesni Beograđanin koji je u njoj živeo i bio “isti” američki predsednik Ronald Regan. Takođe, u samom naselju Surčin, blizu jedna drugoj, nalaze se Kukuruzna, Breza, Šeherezadina, ulica Udarne desetine i Pušin šor u kome je majstor Puša svojevremeno držao radionicu.

Žarkovo

Poznto po grafitu “Sloteru Niče, Žarkovo ti kliče” ovo naselje je, prema verovanju, nekada bilo dom jednog pravog pozamašnog zmaja. Tu gde se danas nalazi Zmajevačka ulica, bilo je mesto gde je zmaju pala glava kada je ubijen, dok je Repiška, na drugom kraju naselja, bilo mesto gde mu je pao rep.

Voždovac i Batajnica

Na mestu odakle je vožd Karađorđe krenuo da oslobađa Beograd od Turaka ugnezdile su se Decembarska, Božićna i Prolećna ulica, zatim Orahova, Cvetna, Trešnja, Ljubičica, Letnja, Majska, Junska, Topola i ulica Ruža.

S druge strane u Batajnici se nalazi ulica mračnog naziva – Mrcinište, čije je ime posledica nekadašnje prakse da se na tom mestu ostavljaju tela uginulih životinja.

Naziv ulice kao govorna vežba

Foto: Wikipedia/Vojvoda

Na prvom mestu ulica čija je imena teško prelomiti preko jezika svakako se nalazi Ulica Bahtijara Vagabzade na Banjici. Ovaj naziv čak i starosedeoci Voždovca teško izgovaraju, a svi ga teško pamte. Srećom, ulica nije ponela puno ime ovog azerbejdžanskog pesnika – Bahtijar Mahmud oglu Vagabzade.

U oštroj konkurenciji nalaze se i ulica Tadeuša Košćuška na Starom gradu, Kronštatska na Savskom vencu i Otokara Keršovanija na Voždovcu, dok u čukaričku pero-laku kategoriju izgovora upadaju Ajzenštajnova, Kirovljeva, Turgenjeva, Aljehinova, Ulica Antona Aškerca i Ulica Nisefora Niepsa.

Tu je i nekoliko ulica čija imena najčešće ljudi pogrešno izgovaraju. Tako Ulica admirala Geprata neretko postaje Gepardova ili Gepratova, Abardareva postaje Abredareva, Gerčšićevu prekrste u Geršićevu, a Dojransku u Dorjansku.

Najkraća i najduža

Možda niste znali da je Lovačka ulica na Čukarici, sa svojih 12 metara, nosilac titule najkraća ulica u Beogradu, a da joj za vrat diše Tesna ulica u Zemunu sa 15 metara.

Foto: Shutterstock

S druge strane, najduža beogradska ulica je Bulevar kralja Aleksandra sa 7,5 kilometara, dok drugo mesto pripada Ustaničkoj ulici dužine 4 kilometara.

BONUS VIDEO



Izvor: 011.info

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar