Predsednik Vučić danas sa Lajčakom: Predstavnik EU u dvodnevnoj poseti Srbiji

U pitanju je moja regularna poseta u cilju razgovora sa liderima o tome kako dalje napredovati u procesu dijaloga, poručio je Lajčak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ STARHINJA ACIMOVIC/ nr

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak dolazi danas u dvodnevnu posetu Srbiji, koja zajedno sa prošlonedeljnom posetom Prištini za cilj ima ponovni pokušaj EU da se u dijalogu Beograda i Prištine postigne već dugo očekivan i neophodan korak napred.

– U pitanju je moja regularna poseta u cilju razgovora sa liderima o tome kako dalje napredovati u procesu dijaloga, poručio je Lajčak pred dolazak u region.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Lajčak će se u Beogradu prvog dana posete sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a za očekivati je da tom prilikom Vučiću prenese stavove premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, sa kojim se Lajčak čak dva puta sastajao tokom svoje prošlonedeljne posete Prištini.

Iz Brisela su u više navrata dolazile informacije da Lajčak želi da što bolje pripremi novi sastanak Vučiha i Kurtija kako bi se izbegla situacija iz prethodne dve runde razgovora na visokom nivou Beograda i Prištine, koji su se umesto iz EU najavljivanim napretkom završile potpunim odsustvom razumevanja i kompromisa.

I dok zvanično Brisel i dalje poziva “obe strane” u dijalogu na konstruktivnost, nezvanični diplomatski izvori i analitičari ukazuju na nemogućost EU da kontroliše i predvidi poteze novog premijera privremenih vlasti u Prištini.

Kompleksnost saradnje Lajčka, kao posrednika u dijalogu, sa novom administracijom u Prištini, ogleda se i u sve dužim razgovorima i posetama upravo kosovskoj strani.

Lajčak je pred ovu posetu Prištini i Beogradu odbio da daje intervjue za medije, a zvanično je poručio da se “mora naći balans između transparentnosti procesa i zaštite dijaloga jer se razgovara o vrlo osetljivim pitanjima”.

– U ovom procesu svi učesnici vrlo detaljno znaju šta treba da rade, poručio je Lajčak i dodao da su i zemlje članice EU u potpunosti informisane o stanju i svim koracima dijalogu.

Pored pripreme novog sastanka na viskom političkom nivou, uključujući i njegovu potencijalnu agendu, poseta Lajčka Beogradu i Prištini može se razumeti i u svetlu razgovora o primeni već postojećih dogovora i razgovora o eventualnom napretku ka konačnom sveobuhvatnom i pravnoobavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa.

EU je tokom leta u više navrata upozorila Prištinu da svojim postupcima krši Briselski sporazum kako u oblasti pravosuđa, ovoga puta u slucaju presude Srbinu Ivanu Teodosijeviću, tako i u okviru dogovora o slobodi kretanja odnosno poseta zvaničnika.

Iako posrednici u dijalogu, a time i garanti sprovođenja dogovorenog, iz EU poručuju da je u rukama Beograda i Prištine da dođu do normalizacije ukoliko ne žele da ostanu “zaglavljeni” na putu ka boljem životu.

– Nametnuto rešenje neće biti održivo. To neće biti brislelski, niti vašingtonski dogovor, već dogovor do koga Beograd i Priština moraju da dođu i da ga primene i poštuju, zaključuje Lajčak pred ovu posetu.

Istovremeno, Lajčak, koji je početkom svog mandata 2020. godine najavljivao da je konačni sporazum Beograda i Prištine pitanje meseci, a ne godina, sada insitira na činjenici da sadržaj sporazuma, njegovo postizanje i primena isključiovo zavise od političke volje i kooperativnosti dve strane u procesu.

BONUS VIDEO:

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar