Agencije građanima duguju 20 MILIONA EVRA: Uskoro ističe rok da vrate novac, ali postoji jedan problem

Turističke agencije obavezale su se da ponude zamenska putovanja za turistička putovanja koja su otkazana ili nisu realizovana zbog bolesti izazvane koronavirusom od 30. aprila 2020. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Do kraja letnje turističke sezone iskorišćeno je samo 60 odsto zamenskih vaučera za putovanja koja nisu organizovana prošle godine zbog epidemije koronavirusa!

Preostalih 40 procenata ili, prema grubim procenama, oko 20 miliona evra domaće agencije bi trebalo da vrate putnicima do 15. januara sledeće godine. Međutim, turistički radnici apeluju da novca nemaju, zbog čega traže novo pomeranje roka od države za još godinu dana za povraćaj. U protivnom će bankrotirati.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Loše poslovali

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija “Juta” Aleksandar Seničić kaže da su tražili odobravanje namenskih kredita agencijama koje će vraćati novac putnicima, i to iz Republičkog fonda za razvoj.

– Još nemamo zvaničnu potvrdu, ali pregovaramo i očekujemo da će agencije ipak dobiti priliku da se zaduže iz Fonda za razvoj kako bismo prevazišli problem i nastavili s poslovanjem. Dogovor je da do kraja oktobra dostavimo podatke o broju agencija i nerealizovanih putovanja, iznosu novca koji agencije duguju, kako bi to moglo da se opredeli iz budžeta – kaže Aleksandar Seničić, direktor “Jute”.

On dodaje da kako se 15. januar bliži, a tek je oko 60 odsto putnika iskoristilo zamenske vaučere, pitanje je da li će turističke agencije imati novca da isplate preostale klijente.

– Najveći problem je mali prihod turističkih agencija ove sezone, ali i očekivanja da će u takvoj finansijskoj situaciji moći da izvrše povraćaj novca od neiskorišćenih vaučera. Recimo, realizovano je samo 20 odsto školskih putovanja, a hoteli koji su preuzeli novac isti su potrošili. Agencije su takođe potrošile novac da bi preživele, tako da ne znam kako bi se uopšte izvršio povraćaj novca – objašnjava Seničić.

Novo odlaganje

Komercijalni direktor agencije “Plana turs” Milan Vasić kaže da će zajedno sa kolegama iz drugih turističkih agencija tražiti da se rok za realizaciju zamenskih putovanja produži na još godinu dana, umesto da se vraća novac koji je zarobljen uglavnom kod inopartnera.

– Očekujemo da se promeni Uredba o zamenskim putovanjima tako što će se produžiti rok za realizaciju uplaćenih aranžmana u 2020. godini na još godinu dana, jer nam partneri ne vraćaju uplaćeni novac. Sve ovo je veliki problem za agencije koje neće moći da “prežive” – dodaje on.

Podsetimo, turističke agencije obavezale su se da ponude zamenska putovanja za turistička putovanja koja su otkazana ili nisu realizovana zbog bolesti izazvane koronavirusom od 30. aprila 2020. godine. Po toj uredbi Vlade Srbije, građani koji su uplatili aranžmane do 15. marta 2020. godine imaju mogućnost da dogovore zamensko putovanje koje mogu iskoristiti najkasnije do 31. decembra 2021. godine. Ukoliko zamensko putovanje ne bude realizovano do tog datuma, građani imaju pravo na povraćaj uplaćenog novca do 15. januara 2022. godine.

Fond će odobriti kredite

U Ministarstvu turizma za Informer kažu da se prikupljaju podaci od turističkih agencija o broju i vrednosti zamenskih putovanja (aranžmana) kako bi se donela adekvatna odluka koja bi bila dobra kako za interese građana tako i za interese turističkih agencija.

– Istovremeno, sa Fondom za razvoj dogovorena je mogućnost davanja kredita turističkim agencijama koji bi se isključivo odnosili na vraćanje uplaćenog novca građanima. Ovi krediti bi bili odobravani po povoljnim uslovima kao već postojeći krediti u turizmu. Na taj način turističke agencije će biti u prilici da izmire svoje obaveze prema građanima, ne ugrožavajući svoje tekuće poslovanje.

Zašto putnici nisu koristili vaučere:
* gubitak posla ili smanjenje plate zbog korone
* nisu hteli da se vakcinišu
* nisu hteli da plaćaju testiranje na granici
* uplaćivali ovogodišnje – jeftinije aranžmane
* nisu mogli da iskoriste godišnji odmor

BONUS VIDEO:



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar