Bitno je da prepoznate emocionalne BLOKADE: Osam znakova da je vašoj bliskoj osobi potrebna POMOĆ

Budite joj podrška

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Aleksandr Davydov / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako se vaš prijatelj ili neko drugi nalazi u teškoj situaciji, prirodno je da dobijete želju da mu pomognete.

Ipak, ponekad jednostavno ne znamo odakle da počnemo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Postoje određeni znakovi koji ukazuju na to da se vaša bliska osoba ne bavi samo svakodnevnim životnim izazovima, već i sa većim i ozbiljnijim problemima.

Ovo su 10 znakova koji ukazuju na to da je vašem partneru ili prijatelju potrebna pomoć, a da vam zapravo ništa ne govore.

1. Imaju emocionalne ispade

Svi imamo trenutke kada moramo izbaciti emocije iz sebe. Ali razlika između zdravog i nezdravog izražavanja emocija je u tome koliko se ta emocija tačno uklapa u određenu situaciju.

Foto: Antonio Guillem Fernández / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako vaš prijatelj ili partner počne da reaguje na male događaje sa ogromnim besom, tugom ili radošću koja ne odgovara situaciji, to može biti signal da im je potrebna pomoć. Način na koji ljudi izražavaju svoje emocije se razlikuje, ali treba paziti na velike i brze promene u njihovim emocijama.

2. Ili spavaju previše ili jedva da spavaju

Stalno zevanje, teški kapci i snažna želja da zadremate tokom dana znakovi su prevelike pospanosti. Ovo stanje se dešava kada vaš voljeni ili prijatelj ne može da zaspi tokom noći ili obrnuto, spava previše, posebno tokom dana. Prekomerno spavanje tokom dana može biti znak depresije ili anksioznog poremećaja, smatraju psiholozi.

3. Brzo menjaju izgled

Jedna od najlakših promena koja se može primetiti je težina vaše bliske osobe. Značajno povećanje telesne težine i gubitak iste mogu biti znakovi emocionalnog poremećaja. Promene u njihovom izgledu nisu uvek povezane sa težinom, ali mogu biti. Obratite pažnju ako vaš voljeni ne brine o svom izgledu.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

4. Osećaju se nemirno i uznemireno

Previše entuzijazma je znak emocionalne napetosti i nemira. Kad se to dogodi, osoba ima stalnu potrebu da se negde kreće. To je prirodna emocija, ali se može dogoditi i kada je osoba pod velikim stresom. Dakle, ako umesto da se opusti i uživa u slobodnom vremenu, osoba pronalazi sve više aktivnosti i hobija, to može biti znak da nije dovoljno stabilna.

5. Teško sklapaju prijateljstva

Svima nam je povremeno potrebno da budemo sami, ali ako vaša voljena osoba stalno želi da bude sama, to može biti znak da se mnogo bori sa emocionalnim problemima i mentalnim blagostanjem. Ako vaš prijatelj počne da menja i otkazuje planove, pokazuje antisocijalno ponašanje, pa čak se i trudi da pobegne od drugih ljudi, to je čest znak da se bori.

Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

6. Deluju odsustno

Teško im je da obavljaju svakodnevne aktivnosti, posebno kada zahtevaju više pažnje. Normalno je da se ovako osećamo s vremena na vreme, ali ako je to postala naša swvakodnevnica, onda mogu biti u pitanju emocionalni problemi.

7. Previše kritikuju

Ako je osoba kritična prema sebi, zdrava je. Samokritika nam pomaže da prevaziđemo prepreke i postignemo nove stvari. Ali ako je vaš poznanik previše kritičan prema sebi i kritikuje se za najmanje propuste, to može biti znak da je depresivan.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

8. Iritiraju ih i najmanje kritike

Previše kritikovanja svakoga može iznervirati, ali ako vaš voljeni ili prijatelj počne preterano da reaguje na kritike, čak i na sitne detalje koji mogu biti konstruktivni, to bi mogao biti znak da nešto nije u redu. Ako su ranije komunicirali i adekvatno reagovali na svoje male promašaje, a sada ih sve to iritira, možda bi bilo dobra da obrate više pažnje na svoje celokupno stanje. Možda se bore sa depresijom, a preterano reagovanje na kritike može biti signal.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar