SKANDALOZNA odluka: Odbijen zahtev da Cetinjski manastir postane svojina Srpske Pravoslavne Crkve

Zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske je bio i da se pravo korišćenja ovog verskog objekta pretvori u pravo svojine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Cetinjska filijala Uprave za katastar i državnu imovinu, kako se saznaje, odbila je zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske (SPC) “za ispravku pogrešno upisanog prava svojine” u listu nepokretnosti br. 915 KO Cetinje na Prestonicu Cetinje kao neosnovan, kao i zahtev ove crkve za brisanje Prestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine 1/1.

– Upis pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske ili manastira Svetog Petra Cetinjskog kao nosioca prava svojine 1/1 je neosnovan – navodi se u rešenju koje je potpisala načelnica filijale Marija Borozan.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Podsećamo, uoči održavanja sednice Skupštine Prestonice 14. septembra, na kojoj se raspravljalo o građanskoj inicijativi za vraćanje Cetinjskog manastira takozvanoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, direktor Uprave za kastastar i državnu imovinu, Koča Đurišić obavestio je gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kaščelana da se pred tom institucijom vodi nekoliko posupaka po zahtevu Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog kojih se, kako tvrdi Đurišić, ne može raspolagati imovinom Cetinjskog manastira od strane Prestonice.

Zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske je bio i da se pravo korišćenja ovog verskog objekta pretvori u pravo svojine.

Katastar poslao Prestonici rešenje kojim se ZABRANJUJUĆE OTUĐENJE Cetinjskog manastira

Skupština Prestonice je ipak održala sednicu pre dva dana, a predsednici klubova odbornika su, nakon višesatne rasprave, sa rukovodstvom grada i Skupštine usaglasili šest zaključaka, od kojih je jedan da Cetinjski manastir treba vratiti takozvanoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Podrška vraćanju Cetinjskog manastira takozvanoj crnogorskoj pravolsavnoj crkvi, Vlada da povuče donete akte

Podsećamo, Vlada Crne Gore je u ponedeljak, bez održavanja sednice, donela zaključke, a na osnovu Informacije zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Bojane Ćirović, u kojima nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umesto Prestonice Cetinje kao nosioca prava svojine.

Oglasio se mitropolit Joanikije, utisci su se slegli: Đukanović je ponizio Cetinje!

– Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja u ,,G“ listu Lista nepokretnosti broj 915 KO Cetinje I, i to na svim katastarskim parcelama do okončanja postupka promene upisa u katastarskom operatu. Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način što će umesto Prestonice Cetinje kao nosioca prava svojine vratiti upis na Državu Crnu Goru, shodno rešenju Uprave za nekretnine Podgorica – Područna jedinica Cetinje od 24. 11. 2005, pri čemu se navedenim upisom ne dira u prava upisanog titulara korišćenja – navodi se u zaključcima koje je direktoru Uprave Koči Đurišiću uputila generalna sekretarka Vlade Žana Praščević-Milačić.

Skupština Prestonice je zatražila da Vlada povuče predložene akte.

BONUS VIDEO: 

Izvor: Pobjeda

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar