Oglasio se mitropolit Joanikije, utisci su se slegli: Đukanović je ponizio Cetinje!

On je ponovio vrlo otvoreno da je "Milo Đukanović lično stajao iza svih nemira na Cetinju"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock

– Radićemo na tome da vratimo kapelu na Lovćen. To je veliki greh koji je napravljen Crnoj Gori i Njegošu. Kao da ne mogu da podnesu njegovu širinu i slovensku veličinu – Ovako, u intervjuu za RTS, mitropolit Joanikije prvi put govori o planovima i utiscima nakon ustoličenja na Cetinju.

Mitropolit Joanikije ustoličen je 5. septembra u Cetinjskom manastiru, a ceremonija ustoličenja kasnila je zbog protivnika koji su blokadom sva tri prilaza Cetinju, tražili da se svečanost održi na drugom mestu. Od ranih jutarnjih časova tog dana izbili su neredi, a mitropolit i patrijarh Porfirije su na Cetinje došli helikoterom, štićeni pancirima i policijskom pratnjom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na pitanje kakvi su mu utisci, mitropolit je rekao:

– Dosta je utisaka. Bilo je na kraju sve u redu, ali bilo je i dosta iskušenja. Čim je njegova svetost patrijarh Porfirije došao vodeći računa i ovoj mitropoliji i o Crnoj Gori i o jedinstvu naroda u Crnoj Gori, bilo je jasno šta će sve biti, ali je u suštini sve bilo u redu – rekao je Joanikije.

On je ponovio vrlo otvoreno da je “Milo Đukanović lično stajao iza svih nemira na Cetinju”.

– Mi smo to predvideli i učinili smo sve da do nemira ne dođe. Donosili smo teške odluke. Na kraju moram reći da je Vlada Crne Gore preuzela odgovornost i i da je učinila sve se omogući da ostvarimo to pravo koje imamo – istakao je mitropolit, dodajući da su mu preko medija stalno poručivali da ide negde drugde, ali mu niko nikada nije rekao gde.

– Đukanović je ponizio Cetinje. Ono je celog dana bilo lišeno takve svečanosti i lepote gostiju iz celog pravoslavlja. Zahvaljujući njemu, Cetinje je bilo zatvoreno tog dana i puno problema.

Mitropolit Joanikije je naveo i da je od Cetinja napravljena pustoš. Kako je rekao, “proizvedeno je mnogo sirotinje, ona teško živi i niko ne obraća pažnju na nju, osim kad su izbori.”

Baviću se samo verom i crkvom

– Ali, Cetinje ima zdrav koren. Ima starog čestitog naroda. Ovde je narod verujući – istakao je.

Na kraju je dodao da će se baviti samo verom i crkvom.

– Gledaću da ispoštujem moderno načelo u pogledu uređenja države i crkve, a to je načelo odvojenosti crkve od države i politike, posebno stranačke politike. Ne znam da se bavim politikom, celog života sam se bavio samo crkvom – rekao je mitropolit.

BONUS VIDEO:



Izvor: Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar