Poleteli PRVI svemirski turisti! Naredna TRI dana imaće zanimljive aktivnosti (VIDEO)

Putnici su bezbedno smešteni u kapsuli Crew Dragon

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

SpaceX je uspešno lansirao raketu Falcon 9 sa četiri putnika, među kojima nema profesionalnih astronauta! Reč je o prvom u istoriji (plaćenom) turističkom letu u svemir, a među srećnicima je milijarder Džered Isakman, osnivač i direktor kompanije “Shift4 Payment”.

Kompanija Ilona Maska odlučna je da u budućnosti realizuje ovakve privatne aranžmane, a ne samo državne projekte, što najavljuje i konkurencija – Blue Origin (Džef Bezos) i Virgin Galactic (Ričard Branson).

Putnici su bezbedno poleteli smešteni u kapsuli Crew Dragon Resilience. Ona je dobila specijalnu staklenu kupolu, kako bi mogli da uživaju u veličanstvenom pogledu, prenosi specijalizovani portal Verge.

Brojne aktivnosti

Misija “Inspiration4” neće pristati uz Međunarodnu svemirsku stanicu, već će naredna tri dana provesti u “obilasku” Zemlje na visini od 580 kilometara.

Tokom avanture su planirane brojne aktivnosti, pa čak i sviranje instrumenta ukulele! Putnici učestvuju u istraživanju uticaja mikrogravitacije na ljudsko telo, dok će brojne naučne organizacije analizirati njihove biomedicinske parametre.

Lokacija sletanja kapsule biće poznata kada SpaceX prikupi podatke o vremenskim prilikama nadomak obale Floride. Može se dogoditi da, u slučaju neprilika, turisti ostanu u svemiru i nedelju dana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar