Presuda u Švedskoj zbog ŠPIJUNIRANJA za Rusiju: Muškarac (47) prodavao TAJNE podatke!

Advokat osuđenog rekao je da će se njegov klijent žaliti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Sud u Švedskoj osudio je danas 47-godišnjeg muškarca na tri godine zatvora zbog špijuniranja za Rusiju, koje je uključivalo prodaju tajnih podataka u vezi sa kompanijom proizvođača kamiona “Skanija”.

Kako navodi agencija Rojters, sud je objavio da je proglasio muškarca krivim za pribavljanje i prodaju tajnih podataka od proizvođača kamiona službeniku ruske ambasade, a oslobodio je ovog čoveka sličnih optužbi za špijunažu u kompaniji “Volvo”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Da bi bili osuđeni za špijunažu, potrebno je da bezbednost Švedske može da bude narušena, ako informacije budu od koristi stranim zemljama”, navodi se u saopštenju suda, i dodaje da je to potvrđeno u vezi sa informacijama koje se tiču “Skanije”, ali ne i koje se tiču kompanije “Volvo”.

U saopštenju se dodaje da je osuđeni muškarac redovno primao gotovinu na sastancima sa zvaničnikom ruske ambasade, što se smatralo kompenzacijom za pružene informacije.

On je uhapšen prilikom susreta sa diplomatom u restoranu, nakon što je primio 27.800 švedskih kruna (3.242 dolara).

Muškarac, koji je negirao optužbu, radio je kao konsultant za kompaniju “Volvo” 2016. i 2017. godine i za “Skaniju” 2018. i 2019. godine, sve dok nije uhapšen.

Advokat osuđenog rekao je da će se njegov klijent žaliti.

BONUS VIDEO:

Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar