Nikada ne prihvatajte zahtev za prijateljstvo na društvenim mrežama, dok ne proverite ove tri stvari!

Stručnjaci upozoravaju na nekoliko velikih grešaka koje mnogi prave

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Lako je na društvenim mrežama upasti u zamku raznih prevaranata.

Zbog toga je veoma važno da vodite računa kako i sa kim komunicirate, a ključan je izbor “prijatelja“.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ukoliko dobijete zahtev za prijateljstvo, a niste sigurni o kome se radi, obratite pažnju na nekoliko veoma bitnih stvari.

Ne oslanjajte se na to koliko vam se sviđa nečije lice na profilnoj fotografiji, jer to možda uopšte nije lice onoga ko vam je poslao zahtev za prijateljstvo. Budite oprezni koga puštate u svoj krug prijatelja na društvenim mrežama da kasnije ne biste zažalili.

Facebook preporučuje da u svakom slučaju istražite tri stvari pre nego što prihvatite nečiji zahtev za prijateljstvo.

Robert Trajnham, šef javnih poslova u Facebooku, kaže da su do danas uklonili skoro 1,3 milijarde lažnih profila. Takođe, napomenuo je da neprestano rade na pronalaženju načina kako da zaštite svoje korisnike od prevaranata, ali naglasio je i važnost opreza svakog pojedinca.

Savet je da proverite da li imate zajedničke karakteristike, da li se možda radi o kopiranom profilu, i da li je osoba koja vam je poslala zahjev za prijateljstvo aktivna na Facebooku.

Foto: Shutterstock

– Uporedite vaše zajedničke veze i ko su njihovi prijatelji na platformi. Osim toga, trebalo bi da se uverite da već niste prijatelj sa sličnim nalogom koji već postoji, jer to verovatno znači da je nova stranica lažnjak. I na kraju, proverite ima li na nalogu skorašnjih postova. Proverite njihovu vremensku traku, njihovu interakciju s drugim nalozima, i koga ili šta su označili – savetuju u Facebooku.

– Ljudi imaju tendenciju da komuniciraju s prijateljima na Facebooku. Uostalom, tome i služe društvene mreže. Ako nalog nema nikakvu aktivnost s drugima, to je sumnjivo – dodali su.

Takođe, obratite pažnju na sliku profila kao i deo gde piše “About”, odnosno “Informacije” o korisniku, savetuju stručnjaci za borbu protiv zlonamernog softvera.

– Postoji mnoštvo drugih znakova da osoba na određenom nalogu možda nije ona za koju se predstavlja. Morate dobro da pogledate profilnu sliku na Facebooku. Ako račun ima samo jednu profilnu sliku, ili je bez fotografije, ili ima sliku slavne osobe ili fotku koja izgleda previše savršeno, stranica može da bude lažna – objašnjavaju stručnjaci.

Takođe, obratite pažnju na deo gde se nalaze informacije o osobi. Većina stvarnih korisnika Facebooka navede gde žive, gde su išli u školu ili gde rade. Ako je ovaj odeljak potpuno ili uglavnom prazan, to može da bude znak da je račun lažan.

Foto: Ink Drop / Alamy / Profimedia

Lažni računi često traže vaše osobne podatke

– Lažni profili na društvenim mrežama rašireni su na internetu, a prevaranti često žele da dođu do vaših ličnih podataka, tako što će se povezati s vama. Konkretnije, žele podatke o vašoj kreditnoj kartici, vaše ime i prezime, telefonski broj i sve druge informacije pomoću kojih mogu da vam uzmu novac – upozorila je Stefani Voker, načelnica FBI Cyber Division jedinice.

– Samo prošle godine zabeležili smo više od 28.000 pritužbi vezanih za lažne račune, što je dovelo do ukupnog gubitka od oko 216 miliona dolara – dodala je Vokerova.

Ponekad lažni Facebook nalozi mogu da ponude popuste ili nagradne igre, koji deluju kao da dolaze od neke poznate robne marke, a sve to da bi vas zavarali i dobili od vas određene lične podatke.

Takođe, često mame žrtve fotografijama koje su ukradene sa pravih profila, da bi stvorili lažan dojam da se radi o nekoj poznatoj robnoj marki ili osobi.

– Jedna žena je rekla joj je račun lažiran 16 puta. Obavezno prijavite sve lažne račune na koje naiđete. To možete da uradite odlaskom na tu stranicu na Facebooku i klikom na tri tačke ispod profilne fotografije, pored polja “poruka”. Ukoliko prijavljujete nalog koji lažira drugu osobu, kliknite: “Pronađi podršku ili prijavi profil”. A da biste prijavili stranicu koja se predstavlja kao lažna firma, kliknite: “Pronađi podršku ili prijavi stranicu”.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar