Prvo ga naučite OSNOVNE stvari u saobraćaju: Kad bi trebalo pustiti dete SAMO da ide u školu?

Dok ne budete potpuno sigurni da dete zna put od kuće do škole, bolje ga otpratite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: aleksej sarifulin / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi roditelji, zarad sigurnosti, svakodnevno odvode i dovode deteta iz škole.

Oni uglavno pogledom prate dete kako korača preko školskog dvorišta i čekaju da ono uđe u školu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To je svakako poželjno na samom početku školovanja, pogotovo dok dete dobro ne nauči put od kuće do škole.

Ipak, dete u nekom momentu mora samo početi da ide u školu i da se iz nje vraća, a roditelji se često pitaju u kom uzrastu smeju da puste dete samo.

Neki od roditelja ističu da su svoju decu pustili već sa 10, 11, 12 godina da idu sama u školu. Ipak, moramo imati na umu da na to utiču različite okolnosti:

Foto: Profimedia

1. Koliko je škola udaljena

2. Kakav je saobraćaj na putu do škole

3. Koliko je dete zrelo i odgovorno

Važno je znati kuda dete ide u školu, ali i na koji način. Neka deca imaju samo nekoliko koraka od kuće do škole, dok postoje i oni mališani kojima je škola daleko, pa moraju da koriste prevoz. Važno je da određeno vreme idete sa detetom u školu kako bi naučilo koji prevoz da koristi, na kojoj stanici treba da siđe i slično.

– Ovo je roditeljima strašno, a deci vrlo uzbudljivo – ističe psiholog Naomi Burdžs.

Foto: Letizia Le Fur / Onoky / Profimedia

– Kao psiholog, predloila bih da mislite unapred i da radite na detetovoj samostalnosti. Umesto da razmišljate o samostalnom odlasku u školu kao noćnoj mori, počnite da učite dete, da ga posmatrate i uživate u napretku – ističe psiholog.

Ako vozite dete do škole, ostavite auto i deo puta prođite peške. Tada možete popričati sa detetom o ponašanju na ulici, sigurnosti i odgovornostima koje ga čekaju onog trenutka kada bude tim putem išlo samo.

Veoma je važno da detetu objasnite osnovne saobraćajne znakove, da mu stavite do znanja da ulicu sme da prelazi isključivo kada je zeleno svetlo na semaforu, kao i da ne prelazi ulicu van pešačkog prelaza.

Foto: Sigrid Olsson / PhotoAlto / Profimedia

Važno je da dete u školu uvek ide istim putem dok ne poraste i postane potpuno nezavisno u tom smislu. Sve dok ne osetite da možete da pustite dete da ide samo, bolje je da ga otpratite bliže školi, a onda da ga pustite da samo uđe u školsko dvorište.

Ipak, u tome nemojte preterivati jer dete mora jednog momenta postati samostalno i nezavisno i bez pomoći roditelja ići u školu.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar