Vlada Srbije daje NOVAC: Prijavite se, evo do kada je otvoren javni OGLAS

Najavljeno je da zanatlije mogu uskoro očekivati posebne kreditne linije Investiciono-razvojnog fonda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Vlada je kreirala posebne mere za podsticaj razvoju zanatske delatnosti.

Ukupno je opredeljeno 650.000 evra. Cilj je, kako je saopšteno iz Ministarstva za ekonomski razvoj, da se dodatno osposobe zanatlije i nabavi kvalitetnija oprema za rad.

Iz Zanatske komore pozivaju zanatlije da iskoriste priliku, ali ukazuju da obrate pažnju na uslove.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Boris Marđonović, predsednik komore, ocenjuje da je dobrodošla pomoć države, ali ukazuje da bi bilo bolje kada bi se usvajali programi koji bi povećali tražnju za zanatskim proizvodima.

– Šta će malom preduzetniku, npr. 70.000 evra, ako na tržištu nema potražnje za njegovim proizvodima. Kada bi bilo kupaca zanatlije bi lakše plasirale svoje proizvode, pa im ne bi trebala bespovratna sredstva, već bi iz svog profita finansirali modernizaciju preduzeća, a u krajnjem se kreditno zaduživali – prokomentarisao je Marđonović.

U ponudi Ministarstva za ekonomskog razvoja je pet podsticajnih programa za zanatsku delatnost. Između ostalog za modernizaciju proizvodnje. Oni koji ispune uslove mogu dobiti od 7.000 do 70.000 evra refundacije i to za nabavku nove mašine čija je vrednost od 20.000 do 200.000 evra.

Drugi program se odnosi na mala ulaganja gde država refundira tkz.opravdane troškove do 6.000 ili 7.000 evra za nabavku nove opreme ili polovnih mašina i alata, ali ne starijih od tri godine.

Takođe, kroz ovu podršku Vlade zanatlije mogu dostavljati zahteve za bespovratnih 4.000 evra za dobijanje ili obnavljanje postojećih sertifikata. Poseban program se odnosi na mlade do 35 godina i žene, prenose Novosti.

– Akcenat je stavljen na mlade i žene. Predviđeno je da refundaciju troškova do 6.000 evra mogu dobiti mala, mikro i srednja preduzeća, odnosno 7.000 za preduzeća koja obavljaju delatnost prema Zakonu o zanatstvu. One koje imaju tkz. ženska preduzeća mogu dobiti i 7.500 uz uslov da je minimalno 50 odsto firme u vlasništvu žene. To se odnosi i na mlade koji nemaju više od 35 godina – pojasnio je Marđonović.

Javni oglas za podsticaj malim ulaganjima otvoren je do kraja oktobra. Iz resora Jakova Milatovića takođe je najavljeno da tokom ovog meseca planiraju održavanje izborne skupštine za zanatsku delatnost.

POSEBNE KREDITNE LINIJE

Najavljeno je da zanatlije mogu uskoro očekivati posebne kreditne linije Investiciono-razvojnog fonda na iznose do 10.000 evra. Međutim, prema toj najavi u Zanatskoj komori su rezervisani.

– Mi ne predlažemo nikom da uzme kredit koji će ga koštati 30 odsto od investicije – poručio je Marđonović.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar