Ruski komandosi ratuju pod vodom: Njihovo ORUŽJE ispaljuje specijalne metke i granate (VIDEO)

Za dizajn i proizvodnju zaslužni su domaći stručnjaci

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vitaly Nevar / TASS / Profimedia

Komandosi ruske mornarice obučeni su za najopasnije akcija, i opremljeni najmodernijom tehnologijom. Konvencionalno naoružanje nije efikasno pod vodom, pa imaju na raspolaganju neobične puške i pištolje, koji ispaljuju standardnu i specijalnu municiju.

Za njihov dizajn i proizvodnju zaslužni su domaći stručnjaci, a prva verzija APS (Avtomat Podvodny Spetsialnyy) razvijena je početkom 1970-ih.

Pre toga, ruski ronioci nosili su noževe i “kalašnjikove” (zaštićene nepromočivom tkaninom). Naravno, automatska puška korišćena je isključivo na kopnu, pa je sečivo bilo jedino ofanzivno/defanzivno sredstvo pod vodom.

APS

Podvodna puška vrlo je slična AK-47, a najočiglednija razlika je okvir za “municiju”. U njemu je smešteno 26 čeličnih strelica/projektila, dužine 120 milimetara.

Domet i preciznost puške umnogome zavisi od dubine, a manevrisanje oružjem je otežano zbog njegovog velikog šaržera, prenosi National Interest.

APS je predstavljao glavno oružje sovjetskih i srpskih ronilaca, ali nije bilo efikasno na kopnu (domet je 50 metara), pa su vojnici nosili i klasično naoružanje za akcije.

Iz tog razloga, tokom narednih decenija razvijena je nova podvodna puška.

ASM-DT

Početkom 2000, ruska armija dobija unapređenu ASM-DT pušku, koja je ispaljivala čelične projektile pod vodom, kao i klasičnu municiju na kopnu.

Za razliku od APS-a, imalo je obrađenu cev i samim tim veću preciznost, kada je korišćena municija iz AK-47.

Dodatna oprema podrazumeva bacač granata (GP-25), bajonet, PBS prigušivač i/ili skrivač plamena.

ASM-DT; Foto: Wikimedia / Tomasz Steifer

ADS

Stručnjaci ruskog koncerna KBP-Tula izradili su novo oružje (“bullpup” kontrukcije) pod nazivom ADS, i namenili ga borbenim roniocima. Prvi primerci isporučeni su 2019.

“Bullpup” se odnosi na oružje gde se ispaljivanje zrna dešava iza okidača, za razliku od klasičnog AK-47, čiji je mehanizam lociran iznad i ispred okidača.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

ADS je efikasan na dubinima do 20 metara, uz upotrebu municije (5.45×39mm) specijalnog oblika. Ubojiti domet na kopnu iznosi 500 metara.

Pored prigušivača i optičkih nišana, obezbeđen je bacač granata (40mm) dometa 400 metara. Pored ruske mornarice, ADS koriste i komandosi pojedinih bivših sovjetskih republika.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar