SVETSKA PREMIJERA

“Pametne” naočare SNIMAJU svaki pokret: Facebook upozorava da ih ne zloupotrebljavate (VIDEO)

Korisnici mogu da zabeleže 30 sekundi video-materijala, ili fotografije visoke rezolucije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Handout / AFP / Profimedia

Facebook je predstavio dugoočekivane “pametne” naočare, proizvedene u saradnji sa kompanijom Ray-Ban. Novi gedžet poseduje dve prednje kamere, koje snimaju svaki vaš pokret (video i fotografije).

Ray-Ban Stories dolaze u 20 različitih varijanti, ali nisu vodootporne, pa ih ne treba nositi na kiši, prenosi Independent.

Korisnici mogu da zabeleže 30 sekundi video-materijala, ili fotografije rezolucije 2592×1944 piksela pritiskom na malo dugme (smešteno na ramu). Isto možete učiniti i pomoću glasovne “Hey Facebook” komande.

Konekcija s telefonom

Snimljeni materijal transferuje se u novu aplikaciju Facebook View i spreman je za objavu na društvenim mrežama (Instagram, FB, Messenger, WhatsApp, Twitter, TikTok i Snapchat).

Naočare imaju tri mikrofona i Bluetooth konekciju, tako da korisnici mogu da se povežu sa telefonima, šalju poruke i obavljaju pozive.

Facebook otkriva da baterija podržava rad uređaja tri dana (šest sati dnevno), pre narednog punjenja.

Briga o privatnosti

Tehnološki gigant saopštava da privatnost korisnika ostaje prioritet i da podaci koje “pametne” naočare prikupljaju (kapacitet baterije, broj snimljenih fotografija…) neće biti upotrebljeni za “targetovane” reklame.

Kako bi izbegli potencijalne zloupotrebe, ugrađene su vidljive LED lampice, koje sijaju kada su kamere uključene.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Facebook ističe da manipulisanje opremom predstavlja kršenje pravila korišćenja (Terms of service), mada nema načina da je spreči.

“Postoji mogućnost da će ljudi koristiti uređaj za neprikladne radnje, kao i svaku drugu tehnologiju, zbog čega su objavljena uputstva za bezbedno korišćenje, uz poštovanje tuđe privatnosti”, rečeno je.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar