Umesto smrti, od najveće otrovnice dobijamo LEK? Dr Radmilo Petrović o novim naučnim saznanjima

Da li su naučnici na putu novog otkrića

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Pre više od godinu i po dana koronavirus je potvrđen na planeti, a istraživači i naučnici širom sveta na sve načine pokušavaju da pronađu lek za ovaj još uvek neistražen virus. Tako su stručnjaci iz Brazila, brojnim i iscrpnim analizama, otkrili da je molekul otrova južnoameričke zmije žararakuzu smanjio reprodukciju koronavirusa u ćelijama majmuna, što je potencijalno prvi korak u pronalasku leka protiv koronavirusa.

Penzionisani stručnjak Instituta za imunologiju i virusologiju „Torlak” dr Radmilo Petrović za Objektiv kaže da je vrlo moguće da jedan od enzima iz zmijskog otrova može da se veže za protein koronavirusa i tako ga oslabi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Zmijski otrov sadrži više stotina, a možda i hiljada različitih otrova, odnosno enzima, koje zmija koristi da bi udavila pacova, zeca i slično. Ona je puna otrova, a da bi se govorilo o njemu kao leku, potrebno je mnogo istraživanja i eksperimenata. Moguće da je neki enzim sličan, odnosno da je uočena reakcija u dodiru sa otrovom zmije, ali opet govorim da je sve to na dugačkom štapu – ističe epidemiolog.

Foto: Privatna arhiva

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

OSTATAK OVE PRIČE I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZA 6. SEPTEMBAR

BONUS VIDEO:

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar