Vladiku Joanikija dočekao SVETI TRON: Na ovom mestu se tri decenije molio Bogu pokojni Amfilohije (FOTO)

Vladiki Joanikiju danas je bilo drugo ustoličenje u zadužbini Ivana Crnojevića na Cetinju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije danas je uveden u skromni tron istorijom i duhovnošću jednog od najbogatijih manastira Srpske pravoslavne crkve.

Iako se figurativno govori o “stolici Svetog Petra Cetinjskog”, reč je o tronu u niši oltarskog zida centralne bogomolje u Crnoj Gori.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mitropolitsko mesto, na kom se tri decenije molio Bogu pokojni vladika Amfilohije, u subotu je bilo svečano ukrašeno i spremno za veliku ceremoniju.

Skromna niša bila je prekrivena jastucima sa motivima drevne Zetske mitropolije. Časna trpeza je prekrivena svečanim antiminsom – bogoslužbenim platnom na kom je patrijarh srpski Porfirije danas predvodio liturgiju i pripremio svetu pričest za prisutne episkope, sveštenike i vernike, prenose Novosti.

Vladiki Joanikiju danas je bilo drugo ustoličenje u zadužbini Ivana Crnojevića na Cetinju, s obzirom na to da je u istom manastiru 1999. godine hirotonisan za vikarnog episkopa budimljanskog. Pre toga bio je rektor Bogoslovije, starešina Cetinjskog manastira, iguman manastira Savina… Pune 22 godine kasnije, vladika Joanikije preuzeo je mitropolitsku dužnost na istom mestu na kom su to činili i njegovi prethodnici na cetinjskoj katedri.

Fotografiju možete pogledati OVDE.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar