Patrijarh Porfirije postavio PITANJE narodu o ustoličenju Joanikija: Podgoricom se orio JASAN odgovor

Patrijarh je tokom svog govora upitao okupljene da li je mitropolit Joanikije dostojan za mitropolita

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Patrijarh srpski gospodin Porfirije služi liturgiju u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a srpski narod se u velikom broju okupio da bi dočekao patrijarha koji se obratio vernicima na veličanstvenom dočeku.

Patrijarh je tokom svog govora upitao okupljene da li je mitropolit Joanikije dostojan za mitropolita, na šta su u glas povikali: “Dostojan”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Našeg novog mitropolita dobro poznajem, prijatelji smo, braća, znamo se od studenskih dana, ali i mnogo pre toga kada smo se sabirali u studenskom gradu u Beogradu, on je bio student filozofije, ja arheologije. Imali smo samo jednu potrebu i pitanje, ne ima li boga, već koji je to bog – ispričao je.

Obraćanje patrijarha Porfirija

– Gledajući sve vas danas ovde sabrane najradije bih sve vas i sve ljude Crne Gore smestio u svoje srce i zajedno sa vama se popeo na Ostrog – rekao je patrijarh.

– Mir Hristov je jedini okvir koji je prirodan i normalan za živote svakog od nas. Ovo sveto mesto ispod kojih stojimo najbolje poručuje koji je smisao i sadržaj naše vere, koji je smisao postojanje Crkve u svetu. Ona ne postoji da bi rešavala ekonomske, političke, državne i druge probleme. Crkva o kojoj svedoči ovaj hram postoji da bismo došli u nju i da bismo mogli da naslutimo onu tajnu za kojoj čeznemo, a to je život večni, to je smisao našeg postojanja. Samo kad dotaknemo tu tajnu, tada dobija smisao sve ono prethodno. Utešen vašom verom i ljubavlju znam da smo sabrani u ime Oca i Sina i Svetoga duha. Za nas je danas praznik i ja vam ga od sveg srca čestitam. Ovakvi dani i događaji odavno su opisani u Svetom pismu – kazao je on.

– Gospod je uslišio naše molitve preko Sabora arhijereja. Izašao je u susret našim molitvama i željama i mi smo za predstojatelja dobili velikog muža ovoga koga smo želeli i koga smo izmolili, vladiku Joanikija. Ja vam na tim molitvama čestitam. Velika je i silna je naša radost, ali mi smo tu radost kao pravoslavni hrišćani spremni da podelimo sa svima, sa braćom rimokatolicima koji žive u znaku istog krsta Hristovog, zatim sa drugom decom Avramovom, sa braćom muslimanima i Jevrejima, sa kojima smo isto tako isprepletani. Svima pružamo ruku bratsva i delimo sa njima. Širimo obe svoje ruke, širimo srce i sve bratski grlimo i celivamo.

– Ako u bratski zagrljaj zovemo njih, kako tek onda želimo da zagrlimo našu braću koja su nam najbliža, rođena, koja danas nas ovde sabrane ili ne prepoznaju ili ne priznaju za braću i nazivaju nas najpogrdnijim imenima. Mi tu našu braću grlimo čitavim srcem, dušom i čitavim bićem i molimo se da koliko god ne bili dobre volje prema nama, da ih Gospod odobrovolji, ali i da naša srca proširi do nebesa, tako da i u ta naša srca imaju ulaz, ali nemaju izlaz. Mi baš njih želimo da primimo većma nego bilo koga drugog u bratski zagrljaj, jer znamo da smo bez obzira na to ko kako sebe doživljava i oseća, kako sebe vidi po nacionalnom određenju, bez obzira na to koju ideologiju sledi, kojoj stranci pripada, bez obzira na bilo kakve razlike, u Crkvi smo svi jedno – rekao je patrijarh.

On je podvukao da su svi ljudi pozvani da budu naša braća.

– Pozivam sve krštene duše da stanu uz izabranog mitropolita Joanikija. Već kao da čujem neki nemušti eho koji kaže da on nije izabran ovde, a ja zajedno sa vama kažem izabran je mitropolit Joanikije. Legalno i legitimno u skladu sa učenjem kanona pravoslavne crkve, kako se to radilo kroz svu istoriju.

Detaljnije o dočeku u Podgorici pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar