Generalni direktor “Telekom Srbija” Vladimir Lučić: Zarađujemo ČETIRI PUTA više nego lane

Kompanija "Telekom Srbija" se nalazi u velikoj poslovnoj ekspanziji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Vladimir Lučić FOTO: Objektiv.rs / Tamara Trajkovic

Pokrenula je veliki investicioni ciklus. Uprkos kritikama konkurencije da je to bacanje državnih para, generalni direktor “Telekoma” Vladimir Lučić u intervjuu “Novostima” kaže da je ovaj ambiciozni plan daje rezultate kakve su i očekivali.

– Možemo sa ponosom da kažemo da smo po zvaničnom izveštaju RATEL-a, na kraju prve polovine ove godine postali broj jedan operator u svim kategorijama. I fiksnoj telefoniji i mobilnoj, kao i po broju internet i TV pretplatnika – otkriva Lučić. Ono što je najbitnije i dalje imamo prirodan rast u broju korisnika mobilne, interneta i TV što pokazuje da će naše tržišno učešće i dalje rasti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Da li taj rast znači i povećanje zarade?

– Što se tiče prihoda “Telekom Srbija” je imao rekordan rast prihoda od devet odsto u odnosu na prošlu godinu i porasli su za više od 4 milijarde dinara. Takođe i Ebitda (profit pre oporezivanja i amortizacije) je porastao za 20 procenata. Profit za prvih šest meseci je više od četiri puta veći nego lane. Dobre poslovne rezultate “Telekoma” pratila su i druge članice grupe. Ono što možemo sa zadovoljstvom da istaknemo jeste da smo i pored značajna investicione godine za prvih šest meseci obaveze prema bankama smanjili za preko osam milijardi dinara (skoro 70 miliona evra). Značajno povećanje prihoda i povećanje profitabilnosti uz smanjenje zaduženosti i lidersku poziciciju u svim kategorijama pokazuju da naša kompanija ima kapaciteta za dalja širenja u regionu.

Na kanalima Arena sport startovala je španska Primera liga, kao i portugalsko prvenstvo. Koliko vam je ovaj poslovni potez doneo?

– Sport je nesumnjivo najbitniji sadržaj koji odlučuje korisnika kog će operatora da uzme.

Osim španske i portugalske lige napomenuo bih da ove godine imamo i sve utakmice Lige šampiona i Lige Evrope. Dobar sportski sadržaj nam je omogućio veći rast broja korisnika u Srbiji, BiH i CG ali i širenje Arene u regionu. U zadnje dve godine Arena je značajno povećala svoju prisutnost u Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji.

Velika bura se podigla zbog uspeha “Telekoma” da svojim pretplatnicima od sledeće jeseni omogući i prenose engleske Premijer lige. Šta vašoj kompaniji donosi ovaj ugovor? A, šta dobijaju građani?

– Građani dobijaju ono što su svih ovih godina želeli, a to je sav kvalitetan fudbal na jednom mestu. Engleska Premijer liga jeste najkvalitetnije fudbalsko takmičenje i dobijanjem njenih prava na šest godina naša kompanija je obezbedila značajno povećanje prihoda kroz povećanje broja korisnika u “Telekomu Srbija” i njenim ćerkama firmama u Srbiji, BiH i Makedoniji, kroz povećanje broja korisnika same Arene u šest zemalja bivše Jugoslavije kao i značajno povećanje marketing prihoda. Ovo je prvi put da jedan sportski kanal ima tako dobru ponudu sporta i potpuno sam siguran u isplativost ovakvog poslovnog poteza.

Najviše napada na “Telekom”, ali i na vas lično stiže iz medija koji su u vlasništvu biznismena Dragana Šolaka. Kako komentarišete da konkurencija koristi svoje kanale za kritiku, pa čak i satanizaciju vaše kompanije, ne libeći se da u sve umeša politiku?

– Korišćenje sopstvenih kanala u kampanji protiv “Telekoma Srbija” od strane naše konkurencije je evidentna zloupotreba dominantog položaja. Osim niza neistina koje su rečene za našu kompaniju, a za koje već vodimo sudske procese u Srbiji i Švajcarskoj, oni su zloupotrebili i pojam slobode medije. Naime bilo koji naš pokušaj da u tržišnoj utakmici uzmemo korisnika SBB to je predstavljano kao udar na slobodu medija. Kampanja je išla dotle da se i izgradnja optičke infrastrukture koja je osnovna potreba savremenih telekomunikacija u svetu politizovala. Ovde se radi o klasičnom tabloidonom pokušaju da se kompanija kontinuiranom kampanjom zaustavi, a ljudi koji je vode uplaše. Međutim, takva kampanja od konkurencije daje nam dodatnu motivaciju da budemo još uspešniji na tržištu i sigurno da nas takvi pokušaji neće zaustaviti u jačanju liderske pozicije.

Odskoro ste otvorili kompaniju u Severnoj Makedoniji, kakvi su vam planovi u toj zemlji?

– Naš cilj je dalje širenje u regionu, Severna Makedonija je perspektivno tržište gde sa našim znanjem, ponudom u sadržaju i servisima možemo biti bitan telekomunikacioni igrač – da u svakom slučaju povećamo prihod, profit i vrednost naše kompanije.

JEDNA FIRMA

– Moram da istaknem da smo u prvoj polovini godine uradili nekoliko dobrih poslovnih poteza u konsolidaciji naše firme – kaže Vladimir Lučić.

– Sve kablovske operatere koji su bili spojeni u “Supernovu” spojili smo sa “Telekomom” i sada imamo jedno pravno lice, a to će nam omogućiti dalji rast prihoda i racionalizaciju troškova. Spojili smo takođe našu MTS banku sa Poštanskom štedionicom i time smo postali vlasnik 10 odsto jedne velike i perspektivne banke.

POMOĆ POČETNICIMA U BIZNISU

Najavili ste i otvaranje fonda za finansiranje startapa. U kojoj fazi je taj projekat?

– Naš fond je počeo sa radom. Svi zaintresovani mogu se prijaviti preko našeg sajta www.tsv.fund. Ovo je prvi ovakav fond u Srbiji. Siguran sam da je veliki korak za razvoj digitalnog društva, da ćemo omogućiti mnogim malim startapima da ostvare svoje snove i naprave digitalne servise i aplikacije koje ćemo zajedno prodavati širom sveta. Imamo više stotina prijava, a potrudićemo se da do kraja godine odaberemo i prve startap ideje koje ćemo finansirati.

BONUS VIDEO:

Izvor: Novosti

Komentari (2)

  1. odlicna vest za srbiju jer to znaci da ce biti vise za zdravstvo prosvetu. jos samo da telekom bude prvi koji ce pustiti da bitcoinkupovinaprodaja bude zvanicno uveden u Srbiji i da BTC bude digitalna valuta priznata u Srbiji kao sredstvo placanja i bilo bi super!

    Odgovori
  2. Morate imati bolju ponudu od zlocinacnog sbb-a,,na primer sbb ima besplanih pet eontv-a, na pet uredjaja , mobilnih ili racunara, a vi iris go na koliko uredjaja besplatno,,,,,

    Odgovori

Ostavite komentar