Situacija se dramatično promenila, klinička slika mnogo teža u ovom talasu: Crvene zone su SVE PUNIJE

Trenutna situacija je alarmantna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je da se situacija dramatično promenila u ambulantama i u bolnicama. Klinička slika pacijenata je mnogo teža nego u prethonom talasu, istakao je Ašanin.

Rastom broja zaraženih, raste i broj hospitalizovanih. Crvene zone su sve punije. Trostruko je više pacijenata nego pre samo mesec dana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je aktuelna epidemijska situacija u Srbiji teška i ima tendenciju pogoršavanja, to govore brojevi u kovid ambulantama i kovid bolnicama.

Situacija se dramatično promenila i u ambulantama i u bolnicama u odnosu na jul – u proseku smo imali oko 60 pregleda u prijemnim ambulantama na Infektivnoj klinici a sada oko 190. Primano je 8 do 10 pacijenata u toku dana, a sada prijem svakog trećeg.

Što se tiče Infektivne klinike, kapaciteti su popunjeni 95 odsto, dodaje Ašanin. Bolnički kapaciteti na Batajnici su popunjeni dve trećine – 594 hospitalizovana pacijenta, 79 u jedinici intenzivnog lečenja, 54 na respiratorima, a u toku prethodnog dana bilo je 60 prijema.

Klinička slika pacijenata

Ašanin kaže da ovaj talas ima ima posebne karakteristike.

– Uglavnom su pacijenti koji su nevakcinisani, opominjem sve građane o neophodnosti vakcinacije – rekao je on.

Prema njegovim rečima, klinička slika je mnogo teža nego u prethodnom talasu.

– Želim da kažem o jednoj kategoriji pacijenata – ispod 50 godina koji nisu vakcinisani, to su pacijenti koji imaju problem sa shvatanjem neophodnosti vakcinacije, uglavnom se sami leče ili su u privatnim odrinacijama i pojavljuju se između petog i desetog dana u pogoršanju bolesti – imaju teške kliničke slike, bolest je uznapredovala i oni su veliki problem – kaže Ašanin.

U ovom momentu je preko 50 odsto takvih pacijenata hospitalizovano.

Koliko se uzoraka obradi u “Vatrenom oku”

– Globalno imamo na dnevnom nivou oko 3.600 zaraženih, imamo ogroman broj tesitiranih, oko 16.000, to je oko 22 odsto. Što se tiče Vatrenog oka, krajem jula i početkom avgusta radili smo 350 uzoraka na dnevnom nivou i pozitivnost na koronu oko 5 odsto – izneo je Ašanin podatke.

– Na jučerašei dan uradili smo preko 800 uzoraka i procenat pozitivnih je oko 30 odsto – istakao je Ašanin.

O obaveznoj imunizaciji

Podvlači da bi zdravstveni radnici trebalo da imaju najveću svest o potrebi vakcinacije, prosek je oko 50 odsto u Srbiji kao i u opštoj populaciji.

U KCS je oko 65 odsto vakcinisanih, mogu da pohvalim grupu najodgovornijih koji su se odmah vakcinisanli i poslednjih desetak dana vakcinisani su i trećom dozom, kaže on.

Ašanin kaže da se čeka odluka Ministarstva zdravlja o eventualnoj obaveznoj vakcinaciji. Što se tiče situacije u vezi sa zdravstvenim radnicima, u pravilniku postoji da ako pružaju delatnost lečenja, nege, dijagnostike, ishrane, gde je povećan rizik za zaražavanje – oni moraju da se vakcinišu.

Kaže da je njegov lični stav da treba da se propiše ta mera.

BONUS VIDEO:



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar