Krivično delo na radu: Učiteljica koja je umesto Bože pravde puštala “bošnjačku himnu” ostaje BEZ POSLA?

Sankcije slede i direktoru ukoliko ne pokrene postupak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Facebook

Nakon skandala u OŠ “Rifat Burdžević Tršo” u Novom Pazaru, kada je prvacima pustila takozvanu bošnjačku himnu “Ja sin sam tvoj” umesto državne himne “Bože pravde”, čime je prekršila zakone Srbije i oglušila se o naredbu Ministarstva prosvete, učiteljica Adela Karahmetović Melajac bi mogla da dobije otkaz, saznaju mediji.

Sagovornik upoznat sa slučajem kaže da bi to trebalo podsvesti pod krivično delo na radu ili u vezi sa radom, te da direktor škole treba da pokrene disciplinski postupak, a ukoliko to ne učini, biće smenjen. Iz Ministarstva prosvete rekli su da je u vezi sa ovim slučajem u toku postupanje prosvetne i upravne inspekcije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Odgovornost zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama definisana je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. U članu 164 tog zakona definisane su i teže povrede radne obaveze. Članom 165 definišu se slučajevi u kojima se protiv zaposlenog pokreće disciplinski postupak. Iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu rekli su da će “po utvrđivanju činjeničnog stanja, upravni inspektor sačiniti zapisnik o sprovedenom inspekcijskom nadzoru i, u zavisnosti od nalaza činjeničnog stanja, preduzeće dalje mere iz svoje nadležnosti”.

Advokatica Zora Dobričanin takođe se poziva na pomenuti zakon i kaže da bi ovo moglo da se podvede pod težu povredu radne obaveze. – Mere za težu povredu radne obaveze iz člana 164 i povredu radne zabrane iz čl. 110-113 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja su novčana kazna, udaljenje sa rada i prestanak radnog odnosa. Svakako se detaljno moraju proveriti svi navodi i detaljno utvrditi sve okolnosti slučaja. U skladu sa našim pozitivnim zakonodavstvom mogu se pokrenuti i drugi postupci, po drugim zakonima.

Rasim Ljajić, predsednik SDPS, kazao je da je na društvenim mrežama ta učiteljica već proglašena za narodnog heroja zbog svoje reakcije.

– To što će verovatno napraviti štetu i sebi i svojoj školi nikog sutra neće zanimati. Nikada nisam razumeo to junačenje i inaćenje na vlastitu štetu – kaže Ljajić.

– Pošto su se nacionalne strasti ponovo pojačale, ja samo apelujem na nadležne organe da imaju u vidu kompleksnost trenutaka i specifičnosti sredine kada budu donosili odluke o ovom slučaju. Važno je da sprečimo dalji rast tenzija, a ne da dolivamo ulje na vatru.

Direktor škole Nusret Zuković rekao je za A1 TV da je nakon incidenta popričao sa učiteljicom Adelom Karaahmetović Melajac.

– Tokom razgovora sa učiteljicom koja vodi nastavu na bosanskom jeziku dobili smo objašnjenje da je postupila po obaveštenju Ministarstva prosvete, a da je pesmu Bošnjaka intonirala tokom drugog časa, prema programu koji je pripremila za prijem prvaka. Verujem koleginici.

Nedopustivo je raspravljati da li će se puštati himna

Ovo što se desilo u Raškoj oblasti apsolutno je neprihvatljivo, ali čak važnije od toga je to što mi uopšte dopuštamo da se raspravlja o tome da li će se u školi države Srbije puštati himna države Srbije, kazao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

– U državi Srbiji postoji samo jedna himna – “Bože pravde”, a sve drugo nije u skladu sa zakonom i direktno se kosi sa preporukom nadležnog ministarstva. Tužilaštvo mora da se izjasni o ovom pitanju, a prosvetni organi bi morali da povedu u najmanju ruku disciplinski postupak – istakao je i dodao:

– Niko ne može da dopusti sebi da ne odsluša himnu i da se ne ponaša na primeren način. Zašto to može samo kod Srba, dokle će Srbi stalno mrzeti sebe, dokle će Srbi pljuvati po sebi, svojoj državi, svojoj himni, svojoj zastavi, da bi se izvinili kome i da bi se izvinili za šta.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Kurir

Komentari (1)

Ostavite komentar