Grčka ostavila iste uslove za ulazak u zemlju, ali uvela jednu NOVINU: Bez ovog nećete moći PREĆI granicu

Kod onih koji imaju negativan PCR ili brzi antigenski test je ipak uvedena jedna izmena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Dokument povezan sa kovidom-19, popunjen obrazac PLF i obavezno testiranje pri dolasku u Grčku za one koji putuju iz Severne Makedonije sa negativnim testom, aktuelne su mere za ulazak u tu zemlju, koje su odlukom grčke vlade produžene za još nedelju dana, prenosi severnomakedonska agencija MIA.

Nova odluka “Preduslovi za ulazak u zemlju radi ograničavanja širenja kovid-19” već je objavljena u Službenom glasniku Grčke, a stupila je na snagu u 6 sati ujutro i važi do 10. septembra ove godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Putnici koji nemaju sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovidu-19, odnosno putuju sa negativnim PCR-om ili brzim testom, biće po dolasku testirani, a negativan rezultat je preduslov za ulazak u Grčku.

Svi posetioci “bez obzira na državljanstvo i način ulaska u državu” kao i u protekla četiri meseca imaju četiri mogućnosti: da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana, da imaju negativan PCR test (ne stariji od 72 časa) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati), potvrdu o preležanom kovidu u proteklih šest meseci i evropski digitalni kovid sertifikat.

Kod onih koji imaju negativan PCR ili brzi antigenski test je ipak uvedena jedna izmena, a to je obavezno testiranje na ulasku u zemlju.

To važi za putnike koji stižu iz sledećih zemalja: Egipat, Albanija, Argentina, Severna Makedonija, Bugarska, Brazil, Gruzija, Kuba, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indija, Kina, Libija , Maroko, Pakistan, Rusija i Turska.

Agencija MIA javlja da je testiranje već obavezno za putnike koji dolaze iz Severne Makedonije i putuju sa negativnim testom.

Ako je rezultat pozitivan, obezbeđuje se desetodnevni karantin u odgovarajućem prostoru u koji upućuju nadležni organi.

Poslednjeg dana karantina, oni koji su bili pozitivni, bilo vakcinisani ili ne, moraju bi da se podvrgnu PCR testu.

Kako državljani Srbije mogu da uđu u Grčku
Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države).

Vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu, podležu karantinu u trajanju od 7 dana i poslednjeg dana karantina bivaju testirani PCR testom. Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali podležu testiranju brzim testom na granici.

BONUS VIDEO:

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar