Nakon SKANDALA sa “himnom Bošnjaka” u srpskoj školi, oglasio se direktor: Evo šta je rekao o UČITELJICI

Direktor škole Nusret Zuković kazao je da je tek u sredu uveče saznao za taj snimak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Facebook

Umesto intoniranja “Bože pravde”, nastava u novoj školskoj godini u jednom odeljenju OŠ “Rifat Burdžević Tršo” u Novom Pazaru započeta je puštanjem tzv. himne sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”.

Ovo je, kako saznaju Novosti, u svom odeljenju pustila učiteljica Adela Karaahmetović Melajac i o tome se pohvalila i na društvenim mrežama. Na snimku se vide učenici prvog razreda koji nastavu pohađaju na bosanskom jeziku, kako sa rukom na grudima slušaju i pevaju himnu te nacionalne manjine, a učionica je ukrašena balonima na kojima piše “Bosanski, jer sam Bošnjak”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Direktor škole Nusret Zuković kazao je, za “Večernje novosti”, da je tek u sredu uveče saznao za taj snimak, kao i da je učiteljica postupila samoinicijativno, bez ikakvog pitanja ili njegovog odobrenja.

– Sve razredne starešine su dobile jasna uputstva kako da započnu nastavu, sa linkom sa kojeg treba da puste himnu i pismom ministra koje treba da pročitaju. Imamo više od 30 učionica, ne mogu da kontrolišem istovremeno sve kako bih se uverio da svi poštuju dogovoreno – izjavio je Zuković, i dodao da će protiv učiteljice biti preduzete sve zakonske mere zbog nepridržavanja uputstava Ministarstva prosvete.

– Obavićemo razgovor sa njom, videćemo kako će se izjasniti i kakvo je njeno viđenje situacije. Još ne znam da li je pre himne sandžačkih Bošnjaka, po dogovoru, pustila himnu Srbije ili ne. U drugim učionicama je, koliko je meni poznato, ispoštovana procedura Ministarstva prosvete.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da ovaj slučaj predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola, i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima i građankama.

– Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrditi odgovornost i učiteljice i direktora – naglasio je Ružić, i dodao da Republika Srbija obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama. Nastava se u potpunosti izvodi na osam manjinskih jezika, a kroz predmet Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika omogućeno je čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta.

Ako se utvrdi odgovornost, direktor bi mogao da bude smenjen, a učiteljica da bude kažnjena.

Većina škola u Novom Pazaru nastavu je započela prema uputstvima Ministarstva prosvete, a u javnosti se pojavila informacija da himna Srbije nije intonirana u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”. Direktorka škole Rafeta Emrović kazala je da su to apsolutno netačni navodi.

– Školska godina započeta je po uputstvu Ministarstva prosvete, himna je emitovana, imamo video-klipove. Sve što je od nas traženo, mi smo ispoštovali – kratko je rekla.

Đilasova kampanja

Podsetimo, ovaj slučaj se desio nakon uigrane kampanje lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa protiv himne “Bože pravde”. Naime, da Đilas ne haje ni za državu, obeležja i jedinstvo, vodi neodgovornu politiku i sve posmatra kao biznis i prihod za sebe, pokazuje i činjenica da se poslednjih dana na sve načine blati ono što treba da služi za ponos svima.

Tako su se mogli videti ispadi voditeljke Nevene Madžarević sa televizije Nova S, koja se nalazi pod Đilasovom uređivačkom kontrolom, koja je tokom razgovora sa sagovornicom, takođe novinarkom Aleksandrom Glovacki izvređala srpsku himnu i sve vreme insistirala da himna nije dobra i da je problematično to što je pevaju naša deca, a takođe se i njena sagovornica koja se javila iz Grčke rugala himni i vređala rodoljubive stihove.

Zatim se u listu NIN pojavila sramna karikatura u kojoj se aludira na to da su deca naterana da slušaju državnu himnu. Više o tome pročitajte OVDE. Nakon toga, kampanja protiv srpske himne nastavila se u Đilasovim medijima i od strane njegovih saradnika i simpatizera.

BONUS VIDEOIzvor: Novosti

Komentari (37)

  1. Ko normalan moze da glasa za anti-Srbe Djilasa, Tadica i ekipu ma makar nudili suvo zlato. Izdajnici bili i ostali

    Odgovori

Ostavite komentar