Ovo, zaista, nije realna priča

Dostava u doba korone: Ne nasedajte na beskontaktne hoklice!

Foto/Pixabay.com

Zvanično se desilo. Korona je na velika, ili neka manja vrata ušla u Srbiju. Jedna, dve, tri, pet i u roku od nedelju dana stigli smo do preko 40 zaraženih osoba, a tek je počelo.

Predsednik je juče apelovao na starije da nipošto ne izlaze iz kuće, s obzirom na to da spadaju u najrizičniju grupu i obećao da će dobiti svu neophodnu pomoć.

I dok vlast razmatra sve opcije kako bi ova nemila situacija prošla što bezbolnije, skrštenih ruku ne sede ni ugostitlji. Čak i oni su smislili kako da nastave da zarađuju u trenutku kada je jako važno primeniti sve moguće mere prevencije.

Tako je jedan servis za dostavu hrane dobio genijalnu ideju da vrši beskontaktnu dostavu.

Privatna arhiva/Z.A.

Okej, beskontaktna dostava zaista zvuči kao da tu nema nikakvog kontakta. I nema, ali između vas i dostavljača.

Naime, dostavljač će vam hranu ostavljati ispred vrata, tako da vi i on nećete doći ni u kakav kontakt. A šta ćemo sa tim što je pipao kesu u kojoj se nalazi hrana koju vam je doneo? I šta ćemo sa tim što je neko morao tu hranu da spremi i upakuje. Ne znam za vas, ali meni to ne deluje beskontaktno.

Tu hranu, kesu, ili šta god, teško da možete da dezinfikujete, tako da lično ne vidim kako će naročito zaštiti vas ili svoje zaposlene (koji svakako treba da preuzmu novac koji ste pipali, osim ukoliko uplata nije izvršena online).

Drugi dostavljač je imao još genijalniju ideju. On neće spuštati hranu na pod, on će postaviti, pazite sad, HOKLICU ispred vaših vrata, na koju će spustiti hranu, a zatim će tu hoklicu pokupiti nakon što vi budete preuzeli porudžbinu. Da li treba ponovo da napominjem da ništa u ovom slučaju nije beskontaktno?

Foto/Privatna arhiva/Z.A.

Beskontaktno može biti jedino plaćanje i to ukoliko imate novac na računu, ali ne i dostava hrane. Neko je tu hranu pipao, neko je tu hranu upakovao i neko je tu hranu doneo do vaših vrata. Da li se sakrio iza obližnjeg stuba i čekao da je pokupite, a on da uzme novac, ili hoklicu, sasvim je svejedno. Ono što je bitno, jeste da ovim načinom dostave sasvim sigurno niste zaštićeni od koronavirusa i da nije lepo da razne firme prodaju maglu samo da bi zarađivali na globalnoj nesreći.

Nečije zdravlje tom „beskontaktnom“ dostavom bi moglo biti ugroženo. I to nije okej. Kao što nije okej ni koristiti ovakvu situaciju da vas posao ne bi ispaštao. Nije okej lagati, obmanjivati ljude i komplikovati proceduru dostave pod izgovorom da je tako sigurnije, jer nije. Da li će vam neko doneti hranu na kućni prag ili ćete sami sići do prodavnice, skoro je pa isto. Šanse jesu manje da se zarazite, ukoliko dođete u kontakt sa samo jednom osobom, ali ne zaboravite da je ta osoba prethodno bila sa ko zna koliko njih u kontaktu. Predostrožnost je i više nego poželjna, ali ne i obmanjivanje.

I zato, tako vam svih nepostojećih beskontaktnih dostava i hoklica, mislite na zdravlje drugih ljudi, jer ukoliko ova bolest bude uzela prevelikog maha, hoklica je sve što će vam od posla i ostati.

 

Piše: Z.A.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Ovih dana je među traženijima: Napravite sami antibakterijski gel

Naučnici otkrili: Evo koliko dugo i gde sve živi koronavirus!

Izvor: Objektiv.rs

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar