Otkriven NOVI SOJ koronavirusa: Mutirao više od svih do sad poznatih varijanti

Istraživanje još uvek čeka potpuni pregled

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia, Shutterstock

Novi soj koronavirusa C.1.2 koji je identifikovan u Južnoj Africi, kažu naučnici, mutirao je više od svih do sada poznatih varijanti.

Novi soj koronavirusa – C.1.2 pronađen je u Južnoj Africi i nekoliko drugih zemalja i zabrinjava jer bi mogao biti zarazniji od drugih i otporan na vakcine, prema novoj studiji Južnoafričkog instituta za zarazne bolesti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Istraživanje još uvek čeka potpuni pregled.

Naučnici su prvi put otkrili soj C.1.2 u maju ove godine, zaključivši da je to „naslednik“ soja C.1, što je čudno jer je C.1 poslednji put otkriven u januaru.

Novi soj je „značajno mutirao“ u poređenju sa C.1 i stoga je napredovao u mutaciji u poređenju sa originalnim virusom otkrivenim u Vuhanu, kao i iz bilo kog drugog otkrivenog soja.

Studija je otkrila dosledno povećanje broja genoma C.1.2 u Južnoj Africi na mesečnom nivou, koji je porastao sa 0,2 procenta genoma u maju na 1,6 procenata u junu, a zatim na dva procenta u julu, slično povećanju sa postojećim beta i delta sojevi.

Naučnici su dodali da je potrebna dalja analiza da bi se razumeo tačan uticaj mutacija i utvrdilo da li novi soj ima „konkurentsku prednost“ u odnosu na delta soj.

BONUS VIDEO:

Izvor: Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar