Đukanović nastavlja sa NAPADIMA na Srbiju i SPC: Milo direktno ZAPRETIO građanskim sukobima

Usledila je brza reakcija mitropolita Joanikija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/ EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ako ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija ipak bude na Cetinju, 5. septembra biću u prestonici – izjavio je juče predsednik Crne Gore Milo Đukanović. – Moraću i lično da budem prisutan na Cetinju gde je većinska Crna Gora i gde se brani čast i dostojanstvo naše države.

Đukanović nije propustio da kaže i da se “u dužem vremenskom periodu iz Srbije, beogradske Patrijaršije moglo čuti mnogo neprimerenih reči na račun Crne Gore i Crnogoraca”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tako je predsednik Crne Gore zapretio dodatnim razbuktavanjem već uzavrele atmosfere. I direktno se založio za izazivanje sukoba koje prizivaju “komite”.

Usledila je brza reakcija mitropolita Joanikija:

– A gde bih se ja to drugo ustoličio? Ja neću nigde drugo da tražim svoj tron mimo onoga koji su Gospod i Sveti Petar Cetinjski utvrdili. To je onaj tron koji pripada ovoj Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. To je svetosavski tron. Ja nisam hteo da odlažem ustoličenje, jer niko nema to pravo da traži od nas. Ali smo, da bismo doprineli koliko god možemo da ne bude sukoba, svađe i graje i, ne daj Bože, čega još gorega, učinili sve da se ova svečanost obavi po zakonu hrišćanskome a da bude skromna. I pozivamo sve na mir, na skromnost i na bratsku ljubav. I nadam se da razumete, jer nismo hteli ni drugu stvar da dopustimo: da se ovaj isključivo crkveni događaj i čin podređuje bilo kojoj politici, niti da se za njega vezuje i lepi politika, niti da mu se daje drugačiji značaj od onoga što on ima – kazao je Joanikije.

On je “drugoj strani” poručio da ako neće mir Božji, onda će uzeti – prokletstvo Svetoga Petra:

– Ja ih upozoravam da ne srljaju u prokletstvo. I opet ponavljam, ja se njih odreći ne mogu, to su moja braća. To je moj rod i moj narod. A oni neka čine što im drago, i kako ih njihova pamet i savest uče.

Da je celoj situaciji oko ustoličenja mitropolita Joanikija u prethodnom periodu dat prevelik značaj dan ranije izjavio je Đukanović, ocenjujući da je posredi falsifikovanje činjenica radi “promovisanja velikodržavne politike iz Srbije”!

– Sve to je doprinelo da cetinjska javnost ustoličenje doživi kao završni korak vređanja prestonice i Crne Gore. To crkveni velikodostojnici moraju da znaju. Ti poslovi se ne mogu raditi na silu, pogotovo na Cetinju. To moraju razumeti svi, to moraju razumeti novi mitropolit, Patrijaršija, rukovodstva u Srbiji i Crnoj Gori. Posebno u Crnoj Gori – rekao je Đukanović, i dodao:

– Pametno bi bilo ustoličenje izmestiti u neki od drugih brojnih hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori – kazao je Đukanović na konferenciji za medije povodom posete turskog predsednika Erdogana na Cetinju.

Povodom ove izjave Đukanovića premijer Krivokapić je rekao da je ona “potpuno ogolila inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori”.

– Apsolutno je pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da ustoličenje mitropolita obavi u vekovnom sedištu svoje Mitropolije na Cetinju i država će obezbediti sve neophodne uslove da SPC, kao najdominantnija verska zajednica u Crnoj Gori po broju svojih vernika, ostvari Ustavom zagarantovano pravo. Gde će toga dana biti predsednik Đukanović najmanje je važno, ali važno je pozvati ga da prestane da izaziva i podgreva sukobe, podele i tenzije, i to sve, očigledno, sa ciljem da spreči ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje – izjavio je Krivokapić.

PEČURKE NISU DUGOTRAJNE

– Bila je velika hajka da se pravo na ustoličenje, ne samo meni nego Crkvi i pravoslavnom narodu u Crnoj Gori, uskrati od nekakvih družina koje se pojavljuju kao počurke posle kiše. Ali znamo i te pečurke: nisu dugotrajne. I to će nestati. Odnosno, ljudi će shvatiti i razum će prevladati, i bratska ljubav. Tako će zablistati novo lice Crne Gore – poručio je mitropolit Joanikije, koji je sve ovo doživeo sa bolom, “jer smo to i do sada gledali”. – To su bratski razdori u Crnoj Gori. I koliko su god oni bili glasniji, mi smo sve više ćutali da ničim ne doprinesemo toj graji i toj svađi. I nismo se svađali ni sa kim, niti ćemo se svađati. Ali, naravno, ne možemo odustati od onoga što je dato našoj svetoj Crkvi od Svetoga Save pa do danas.

Mitropolit Joanikije je naglasio:

– Ja sam 56. izabrani mitropolit crnogorsko-primorski. Naravno, računamo sve od Episkopije zetske koju je osnovao Sveti Sava pa do dana današnjega, a 41. koji se ustoličava na Cetinju. I ako je i jedan kontinuitet i jedno pravo jasno u Crnoj Gori, to je jasno. Kome to pravo pripada? Pripada ne meni nego mojoj Crkvi, koja me je i poslala.

DA JE SREĆE BILA BI ČAST ZA CETINJE

Mitropolit Joanikije je istakao da je Mitropolija učinila sve da doprinese da 5. septembra ne bude svađe i sukoba ili, kako je rekao, “ne daj Bože, nečeg još goreg”.

– Učinili smo sve da se ova svečanost obavi po zakonu hrišćanskom, a da bude skromna. I pozivamo sve na mir, na skromnost i na bratsku ljubav.

Rekao je i da nije tačno da je narodu zabranjeno da učestvuje u tom događaju, već je, kazao je, Mitropolija zamolila narod da dođu predstavnici svih crkvenih opština u Crnoj Gori, celo sveštenstvo i da se, naravno, tog dana vrše službe Božje, jer je to događaj za celu Crkvu, po svim gradovima u Crnoj Gori, prenose Novosti.

– Dolazi nam NJegova svetost patrijarh srpski, novoizabrani, gospodin Porfirije, koga ćemo svečano dočekati u Podgorici, naravno i na Cetinju. Dolaze nam i gosti iz drugih pomesnih crkava i to je nama velika čast – rekao je, i dodao da bi to da je sreće bila čast i za Cetinje.

SUSRET SA ERDOGANOM

Milo Đukanović dočekao je juče na Cetinju uz najveće državne počasti turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Crnoj Gori.

Na podgoričkom aerodromu Erdogana je dočekao potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

BONUS VIDEO:



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar