“Došao je u POSLEDNJEM MOMENTU”: Doktor Milovan Bojić otkrio sve o operaciji Milutina Mrkonjića

Milovan Bojić ispričao sve o proceduri kojoj je podvrgnut Milutin Mrkonjić

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Počasni predsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić operisan je na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

– Nisam imao klasičnu operaciju, u pitanju je nova metoda TAVI. Nisam siguran da umem da vam objasnim šta su mi uradili pa je najbolje da uz moje dopuštenje pozovete direktora Bojića jer će on to najpreciznije da vam ispriča – rekao je Mrkonjić za medije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Partner pevačice Ane Bekute koja je veoma srećna što je intervencija protekla u najboljem redu, juče popodne proveo je u kafani i hvalio se prijateljima sa svojim “popravljenim srcem”, a doktor Bojić se nasmejao na to i rekao:

– Znate našeg Mrku, on je neobičan čovek i neobičan pacijent. Pozitivan uvek i šaljiv, na tuđ i svoj račun i u teškim mometima, ali moram da vam kažem da je njegov otimizam sada mnogo realniji jer je ovaj zahvat kod njega bio apsolutno indikovan jer bi sa protekom vremena bivao sve ugroženiji. Mogu slobodno da kažem da je došao u poslednjem momentu. Sve je prošlo sjajno i verujem da je i on veoma zadovoljan.

Milovan Bojić ispričao sve o proceduri kojoj je podvrgnut Milutin Mrkonjić, objasnio je da se iskusni političar ustvari podvrgao proceduri menjanja aortnog zalistka, prenosi Republika.

– Radi se o proceduri menjanja aortnog zalistka koja se svuda po svetu radi još od 2001. godine. Skraćenica znači transkateterska implantacija aortnog zaliska i podrazumeva umetanje novog zaliska na poziciju prirodnog aortnog zaliska. Procedura jeste skupa, ali je preko potrebna je pacijenti koji boluju od bolesti aortnog zaliska, uključujući i aortnu stenozu i insuficijenciju aortnog zaliska uz pridružene bolesti i druge komplikacije, teško podnose hirušku operaciju i postoperativni tok. Kateterom iz ruke Mrkonjiću smo ušli u srce i zamenili njegov aortni zalistak – ispričao je doktor Milovan Bojić, koji ističe da je Mrkonjiću metodu tavi preporučio i njegov izabrani kardiohirurg.

Ponosan što je Mrka bolnički krevet napustio dva dana nakon intervencije, značajno osnažen i sa mnogo većom šansom za duži život, njegov prijatelj doktor Bojić svesrdno preporučuje ovu metodu i drugima.

– U mom drugom mandatu, kad sam se vratio na Institut “Dedinje” trudim se da što više implementiram tu metodu jer mi smo klinika na kojoj se izvodi najveći broj velikih operacija na srcu u čitavom regionu. Od 2018. godine smo uradili preko 70 ovih zahvata – zaključio je Bojić.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Republika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar