Prvi put objavljene: Isplivale FOTOGRAFIJE JUGA koji iz Kragujevca kreće u pohod na Ameriku (FOTO+VIDEO)

Sin američkog preduzetnika koji je bio zadužen za PR Juga u Americi tek je sada objavio je fotografije snimljene pre 36 godina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Twitter/youtube

Od 1980. do 2008. godine Jugo je proizveden u 794.428 primeraka u Kragujevcu i mada je bio kilometrima daleko od pouzdanog i kvalitetnog automobila ipak je stekao kultni status među brojnim vozačima sa ovih prostora. I ne samo na njima, već i puno šire, zahvaljujući činjenici da se Jugo prodavao od Grčke i Velike Britanije, pa sve do Sjedinjenih Američkih Država.

Upravo su Ameri, koji su kupili 141.511 primeraka Juga (od sveukupno 256.691 izvezenih) najzaslužniji da što se Jugo proslavio u svetu. Ali ne po dobrom…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jer nesretni Jugo je na američkom tržištu prošao put od izvoznog čuda do potpunog kraha, iako najavljivan kao jugoslovenski, pa i američki posao stoleća, jer je u Americi sredinom osamdesetih sa cenom od 3.990 dolara bio je najjeftiniji novi auto koji se tamo mogao kupiti.

Ali, Ameri su ubrzo počeli pričati da nikad pre nisu videli tako loše sastavljen automobil s toliko zastarelom tehnologijom, pa se Jugo na kraju američke epizode više nije čak ni prodavao, već, prema legendi, poklanjao uz kupovinu Kadilakovih modela. Brzo je postao i dom popularne kulture – od njega su studenti izrađivali skulpture, nastupio je u brojnim filmovima, postao je predmet brojnih viceva, večni gost na raznim listama najgorih automobila na svetu, a o njemu su se pisale i knjige poput Uspon i pad najgoreg vozila na svetu američkog istoričara Džejsona Vuika.

No, u početku je sve djelovalo blistavo: najzaslužniji za uvoz Juga u Ameriku bio je poduzetnik Malkom Briklin, koji je već šezdesetih u SAD doveo i Subaru. U izuzetno agresivnoj marketinškoj kampanji Briklin je Jugo prikazao kao neviđeno čudo, pravu senzaciju od automobila dostupnu za mali novac, pa su ga Amerikanci naručivali čak i na neviđeno (samo prvog dana prodano je 1.050 primeraka!).

Briklinov čovek od najvećeg poverenja bio je preduzetnik Džonas Halperin, prijatelj i miljenik slavnih glumaca poput Džejms Dina, Klint Istvuda, Pol Njumana…, a upravo je u njemu Briklin video čoveka koji će razbiti barijeru i Amerikancima ‘prodati’ priču o Jugu.

Davne 1985. godine, na put u tadašnju Jugoslaviju Halperin je poveo svog 15-godišnjeg sina Dena koji je celu avanturu ‘Jugo ide u Ameriku’ ovekovečio fotoaparatom.

Ovo su neke fotografije od tada:

 

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Jutarnji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar