Amerikanci beže kao iz Sajgona: Helikopteri EVAKUIŠU ambasadu u Kabulu (FOTO+VIDEO)

Najmanje jedan teški helikopter „činuk“ snimljen je kako sleće u kompleks ambasade

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Američki vojni helikopteri snimljeni su kako evakuišu ambasadu SAD u Kabulu, što je mnoge na društvenim mrežama podsetilo na bežanje Amerikanaca iz Sajgona u Vijetnamu 1975. godine.

Najmanje jedan teški helikopter „činuk“ snimljen je kako sleće u kompleks ambasade dok su talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) nadomak Kabula, što je gotovo identična slika onoj iz aprila 1975. godine u Vijetnamu, kada su ti helikopteri učestvovali u izvlačenju Amerikanaca tokom pada Sajgona, kada su trupe Severnog Vijetnama ulazile u grad.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I američki predsednik Džo Bajden i državni sekretar Entoni Blinken odbacili su da postoji sličnost između pada Sajgona i Kabula.

Na direktno pitanje da li je povlačenje iz Kabula „Bajdenov Sajgon“, Blinken je odbacio takvu tvrdnju, prenosi RT.

-Ovo nije Sajgon. Otišli smo u Avganistan pre 20 godina sa jednom misijom, da se obračunamo sa ljudima koji su organizovali 11. septembar. I to smo uradili, rekao je Blinken američkim medijima.

Međutim, mnogi korisnici društvenih mreža ukazali su da je Bajden obećao kako se povlačenje iz Avganistana neće pretvoriti u novi pad Sajgona. Neki su čak delili fotografije poletanja „činuka“ sa krova ambasade u Vijetnamu i Avganistanu, koje su gotovo identične.

Bajden je u julu insistirao da talibani nisu uporedivi sa vojskom Severnog Vijetnama iz Vijetnamskog rata.

-Neće biti okolnosti u kojima ćete videti da ljudi poleću sa krova američke ambasade u Avganistanu, direktno je rekao Bajden pre samo nekoliko meseci.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da osoblje ambasade u glavnom gradu Avganistana Kabulu napušta objekat i da se uputilo ka aerodromu.

Američke diplomate se helikopterima prevoze na gradski aerodrom, gde se nalaze američke snage.

-Radimo na tome da naše osoblje bude sigurno i zaštićeno. Premeštamo muškarce i žene iz naše ambasade na lokaciju na aerodromu, rekao je Blinken, preneo je Tanjug.

BONUS VIDEO:



Izvor: rs.sputniknews.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar