“Komite” PRETE pred dolazak patrijarha Porfirija: Podižu TENZIJE uoči ustoličenja novog mitropolita

Zapaljive izjave pristalica Mila Đukanovića i crnogorskih ekstremista pokazuju da su zagovornicima crnogorskog etničkog separatizma potrebni sukobi da bi održali svoj nametnuti identitet

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/ Stefan Kojic

Najava ustoličenja novog mitropolita crnogorskog-primorskog Joanikija u njegovom istorijskom sedištu – Cetinjskom manastiru, kome će prisustvovati i patrijarh Porfirije, izazvala je erupciju neocrnogorskog nacionalizma, ali i otvorenih pretnji kako Crkvi i vernicima, tako i državnim vlastima u Crnoj Gori.

U ekstremističkim krugovima, takozvanim komitama, koji mobilišu sve svoje propagandne mehanizme, ovaj događaj boji se isključivo nacionalno, a intonira se kao još jedan navodni udar na samostalnost Crne Gore i duhovnost Crnogoraca. Posebno se naglašava Cetinje, koje se, kao mesto “posebne istorijske težine” ne slaže sa činjenicom da će biti domaćin događaja, pišu Novosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na istom tragu oglasio se juče gradonačelnik crnogorske prestonice Aleksandar Kašćelan, kadar opozicione DPS, koji je, navodno pozivajući na mir i razum, ispalio još jedan plotun ka buretu crnogorskog nacionalističkog baruta.

On je u pismu javnosti ocenio da ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog “vređa nacionalna i religijska osećanja pravoslavnih Crnogoraca koji, kao većinski narod u Crnoj Gori, imaju poseban sentiment i poštovanje prema Cetinjskom manastiru”.

Oglasio se patrijarh Porfirije: Evo šta je rekao o INSTAGRAM profilu – jedno ga je posebno OBRADOVALO

– Niko, niti državna vlast, niti verska zajednica koja je u Cetinjskom manastiru, a koji je vlasništvo prestonice Cetinje, ne smeju zanemariti tu činjenicu, ali ni to da je najavljeni događaj ustoličenja mitropolita visoko rizičan i da su već sada tenzije veoma podignute – rekao je Kašćelan i vladiku Joanikija pozvao da “pokaže mudrost, razboritost i poniznost u Hristu” i zvanje primi na nekom drugom mestu.

Kašćelan nije propustio priliku da pod velom zaštite ljudskih prava i sekularnosti hitac uputi i ka zvaničnoj Podgorici, koju je optužio da angažovanjem kompletnog bezbednosnog aparata crkvenoj ceremoniji daje državni nivo, kao i da zastrašuje građane koji se tome protive primenom sile.

– Verujem da će razum prevladati i da će ceremonija biti organizovana na drugom mestu, jer je sve drugo, po mom sudu, igranje vatrom koja bi mogla da ima dalekosežne posledice – kazao je prvi čovek Cetinja.

Na objavi patrijarha Porfirija sa najviše lajkova nalaze se HEROJI o kojima bruji CELA Srbija (FOTO)

Odgovor Kašćelanu stigao je od premijera Zdravka Krivokapića, koji je nekoliko dana ranije i sam najavio dolazak na Cetinje 4. septembra. Predsednik Vlade poručio je da je ustoličenje mitropolita na Cetinju radostan čin koji će pokazati dostojanstvo Crne Gore.

– Da li se vi slažete ili ne sa tim, to je vaš lični osećaj i ostavite ga kod kuće. Ne može nijedan lokalni DPS da pravi dodatni pritisak da je Cetinjski manastir, manastir Cetinja. To je manastir Mitropolije i kao kulturno blago pripada celoj Crnoj Gori. Mene kao čoveka koji se oseća Cetinjaninom optužuju da pretim ovog gradu i svom sunarodniku.

Molim vas, dajte da smaknemo te podele. Ne daj Bože da se na taj dan, koji je planiran kao crkveno-narodni sabor, desi bilo šta – naveo je premijer u Danilovgradu, optuživši cetinjski DPS da povampiruje komite i duh podela.

Patrijarh Porfirije pisao Krivokapiću: Podsetio premijera na Temeljni ugovor i otkrio sledeće korake SPC

KRIVOKAPIĆ: Promenjena tri člana

Premijer Zdravko Krivokapić potvrdio je da su u drugoj verziji predloga Temeljnog ugovora izmenjeni pojedini delovi. On je objasnio da su promenjena tri člana radi prilagođavanja zakonima Crne Gore. On tvrdi da su sa izmenama upoznati članovi pravnog i stručnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i da u predlogu nema ništa sporno.

– Zašto se tolika prašina diže, ako nije opet reč o političkoj pozadini – zapitao se premijer i dodao da je reč o trivijalnom ugovoru koji je ranije potpisan sa svim ostalim verskim zajednicama u Crnoj Gori.

SIMBOL DRŽAVE SE VRAĆA KUĆI

Zapaljive izjave pristalica Mila Đukanovića i crnogorskih ekstremista pokazuju da su zagovornicima crnogorskog etničkog separatizma potrebni sukobi da bi održali svoj nametnuti identitet – smatra politički analitičar Dragomir Anđelković i očekuje da se na dan ustoličenja na Cetinju dogode ekscesi, ali ne i veliki sukobi.

On podseća da je crnogorska država nastala oko SPC, i da zagovornici crnogorskog etničkog separatizma burno i agresivno reaguju danas kada, kako kaže, simbol crnogorske državnosti dolazi kući, na Cetinje.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Novosti.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar