“Ovako ne može”: NAJNOVIJE UPOZORENJE Predraga Kona, najavio nepopularne mere

Ukazuje da je stav medcinskog dela Kriznog štaba obavezna vakcinacija za medicinske radnike ne samo da bi zaštitili sebe već i pacijente

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC,Shutetrstock

Slika iz Batajnice oslikava i trenutnu epidemijsku situaciju u celoj zemlji.

– Zato je neophodno da se ponovno razmotri pooštravanje mera ili uvođenje kovid propustnica – poručuje epidemiolog Predrag Kon, a prenosi RTS.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema njegovim rečima, mora se pod jedan pojačati vakcinacija, jer to je najjača i specifična mera borbe, a onda i sve ostale mere koje sprečavaju kontakte.

– I ono što smo davno rekli, ako dolazi do okupljanja da mora da bude vrlo kontrolisano – ističe Kon.

Pred novu sednicu Krzinog štaba Kon kaže da će se razmarati načini da se pojača vakcinacija i nepoularne mere – dozovoljeno okupljanje za vacinisane i one koji su preležali kovid kao i obavezno testiranje.

– Koliko vidim, festivali to poštuju. Onaj koji nije preležao i koji nije vakcinisan ima dest puta veći rizik od zaražavanja – navodi Kon.

Kon poručuje da “ovako ne može” – kovid propusnice ili skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

Ukazuje da je stav medcinskog dela Kriznog štaba obavezna vakcinacija za medicinske radnike ne samo da bi zaštitili sebe već i pacijente. Dodaje da bi to trebalo da važi i za vojsku i policiju.

Broj vakcinisanih u našoj zemlji je tek nešto veći od 50 odsto. I dalje je nedovoljno interesovanje kod mladih. Zato jednoglasna poruka struke – da prime vakcinu, nego biti bolesni.

Aleksandra Radivanović Spurnić smatra da će u narednim godinama vakcinacija protiv kovida biti redovina pojava. Vakcina je oružje, jedino sredstvo da korona nestane, dodaje zamenica direktorke Kovid bolnice u Batajnici.

Kon očekuje da će ubuduće virus davati sve manje i manje epidemijske talase.

– Vakcinisaće se na kraju samo oni koji su ugroženi (hronični bolesnici) kao što je sada reč o vakcini protiv gripa.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar