Crna Gora na ivici GRAĐANSKOG RATA: Milogorci prete nasiljem na dan ustoličenja mitropolita Joanikija

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić poziva na mir i čvrsto poručuje da niko neće moći da spreči najavljeni događaj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA, E-Stock

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije biće ustoličen 4. septembra na Cetinju u prisustvu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija i zbog toga frakcije okupljene oko DPS Mila Đukanovića prete građanskim ratom. Crnogorske bezbednosne službe na nogama su otkad je stigla najava o ustoličenju Joanikija jer se očekuje da će se širom zemlje tog dana okupiti hiljade građana u „znak protesta što je SPC zaposela crnogorske svetinje”. S druge strane, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić poziva na mir i čvrsto poručuje da niko neće moći da spreči najavljeni događaj.

RADOST ILI SUKOB?

Tu svenarodnu radost ne mogu sprečiti pojedinci kojima čitavog života nešto smeta, kaže Krivokapić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Da li ste čuli da se i u jednoj državi sveta takva ceremonija održava pod pažnjom pretnji, zastrašivanja: „Ne možete doći na Cetinje.” Ja vam tvrdim – doći ću na Cetinje, i to bez obezbeđenja. Neka svaki komita, koji ima nešto protiv mene, lično mi kaže šta sam ja to uradio protiv Crne Gore, a to što se njemu ne sviđa moj izgled, to je njegov problem. Mi pričamo o institucijama sistema, institucije su i predsednik države, predsednik vlade i predsednik Skupštine Crne Gore i svaki građanin koji želi da prisustvuje nekoj svečanosti.

Ako to nekome treba da bude prilika da pokaže da postoji još neka moć koja je izvan institucija sistema, a to se radi organizovano, ja mislim da se taj grdno prevario – ističe Krivokapić, uz ocenu da niko neće moći da spreči ustoličenje mitropolita Joanikija. Nakon ove Krivokapićeve izjave, nizale su se pretnje. Prvi branitelj „Montenegra”, NVO Crnogorska kulturna mreža CKM, pozvala je SPC da odustane od Joanikijevog ustoličenja na Cetinju.

– Verujemo da će Porfirije shvatiti revolt koji su iskazali građani Cetinja prema ovoj odluci i da će je preinačiti i na taj način sprečiti sukobe koji su neizbežni i u kojima bi podržavaoci Srpske pravoslavne crkve bili poraženi – poručuju iz ove organizacije.

„ETNIČKO ČIŠĆENJE CRNOGORACA”

Zapretio je i cetinjski DPS.

– Da ste istinski premijer Crne Gore, ne biste se slavodobitno pozivali na Cetinje da pečatirate poharu crnogorskog sakralnog i duhovnog nasleđa i na ustoličenje mitropolita tuđe crkve, nego biste s dužnom pažnjom razmotrili bezbednosnu situaciju i učinili sve da sačuvate mir, jer znate da se Crnogorci, a posebno Cetinjani, neće odreći Cetinjskog manastira, jer je to njihova imovina – poručuju iz DPS i dodaju da su „mnogo moćniji slomili zube na njima te da će i SPC biti poražena”.

Vrhunac gluposti izneo je bivši bokser i dukljanski književnik Milorad Popović.

– Suočavamo se sa klasičnim državnim terorom, koji je deo mnogo šire i kompleksnije strategije osmišljene izvan Crne Gore, pre svega u Beogradu i Moskvi. Reč je o pokušaju asimilacije, odnosno etničkog čišćenja Crnogoraca – kazao je Popović.

OPSTAJU NA TENZIJAMA

Politički analitičar Dragomir Anđelković u izjavi za Objektiv kaže da određene struje u Crnoj Gori konstantno izazivaju tenzije i podele kako bi održali narativ o crnogorskoj naciji.

– Oni koji su zagovornici tog procesa etničkog separatizma proizvode konstantne tenzije kako bi održali priču o lažnoj naciji koja je inače na staklenim nogama. Sve, samo da ne pobedi istina, a da se izgubi svaka povezanost sa Srbima koje karakterišu kao neprijatelje crnogorske nacije. U atmosferi građanskog rata gubi se racionalno razmišljanje i zato se raspiruju mržnja i sukobi u Crnoj Gori oko svakog pitanja, posebno kad se spomene Srpska pravoslavna crkva – zaključuje Anđelković.

Piše: EKIPA OBJEKTIVA

BONUS VIDEO:

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 12. AVGUST

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar