Đaci u Srbiji će se VAKCINISATI u školama? Članica Kriznog štaba progovorila i o NOVIM merama

Jovanovićeva objašnjava da je njena izjava da će deca koja ne budu vakcinisana morati svake nedelje da rade PCR test pogrešno protumačena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia

Prvi septembar se bliži, a roditelji i đaci kao i prethodne godine još uvek ne znaju na koji način će se nastava održavati. Zdravlje dece i zaposlenih, kako ističe za Objektiv virusolog i član Kriznog štaba Tanja Jovanović, moraju da budu prioritet, zbog čega, kako navodi, nije isključeno da će se vakcinacija obavljati i u samim školama.

Postoji mogućnost imunizacije u školama jer znamo da mnoge imaju svoje ambulante. U pitanju je vrlo realističan predlog. Narod se vakcinisao u tržnim centrima, ne vidim razlog zašto imunizacija ne bi mogla da se obavlja i u školama ‒ navodi naša sagovornica.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

ANTIGENSKI ILI PCR TEST ZA OSOBLJE

Jovanovićeva objašnjava da je njena izjava da će deca koja ne budu vakcinisana morati svake nedelje da rade PCR test pogrešno protumačena.

‒ Nisam to mislila, jer bi to zaista bilo previše. Smatram da bi nastavnici, učitelji, profesori, kao i spremačice i domari koji nisu vakcinisani, trebalo da rade PCR ili antigenski test svake nedelje. Jer oni imaju veliku odgovornost po prirodi posla koji obavljaju. Naravno da Krizni štab ne može da natera decu da se vakcinišu, na nama je da predočimo sve blagodeti vakcinacije ‒ kaže dr Jovanović.

Da li će đaci u Srbiji morati da se VAKCINIŠU? Dr Tiodorović dao KONAČAN odgovor i rešio dilemu

BUDUĆI MEDICINARI POLOŽILI TEST

Studenti medicinskih fakulteta u Srbiji su, prema rečima naše sagovornice, pokazali koliko je vakcinacija korisna na svom primeru jer, kako je navela, za pohađanje nastave svi oni koji nisu primili vakcinu već nekoliko meseci moraju da imaju negativan test.

‒ Oni su se masovno vakcinisali i sada možemo da kažemo da među njima nije zabeležen niti jedan slučaj zaražavanja. Upravo zbog toga i lekari i ostalo medicinsko osoblje bi trebalo da slede njihov primer, jer obavljanje ovog posla zahteva postupanje prema medicinskoj etici. Oni vakcinacijom štite i sebe i pacijente od zaražavanja i to moraju da imaju na umu ‒ navodi naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Oglasili se iz Kriznog štaba: Objašnjeno šta će morati da rade NEVAKCINISANI đaci

MOGUĆE REVIDIRANJE MERA

Dr Jovanović navodi da korona brojke koje svakodnevno rastu upozoravaju da sve epidemiološke mere moraju da se poštuju.

‒ Ukoliko brojke budu kritične, svakako ćemo revidirati postojeće mere. Što se tiče najavljenih festivala i drugih masovnih okupljanja, još nije izvesno da li će se oni odlagati, za tu odluku bi morali da se slože svi članovi Kriznog štaba ‒ zaključuje Jovanovićeva.

SLEDI POOŠTRAVANJE MERA

Roditelji u Srbiji PODELJENI nakon dopisa o VAKCINACIJI dece starije od 12 godina: Struka ima jasan stav

U Srbiji je i sve veći broj pacijenata u kovid sistemu, na lečenju je dvostruko više obolelih nego pre mesec dana, a u Kliničkom centru Srbije i trostruko više. Direktor KCS Milika Ašanin ističe da među pacijentima ima povratnika sa letovanja u drugim državama, a i celih porodica koje su zaražene, dodajući da je reč o nevakcinisanim osobama.

Nakon što su juče za 24 sata u Srbiji na koronavirus od testirane 10.663 osobe pozitivne bile 752, a četiri osobe preminule, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kazao je da se ovo telo priprema za pooštravanje mera.

‒ To znači da učinimo isto ono što su i Crnogorci, Grci, Makedonci i svi redom ‒ skraćivanje rada ugostiteljskih objekata do 22 ili 24 časa. A za okupljanja ćemo proceniti na koliko da smanjimo, možda sa 500 na 200 ljudi najviše ‒ naveo je dr Tiodorović.

Piše: Nikolina Marić

BONUS VIDEO:

OVU I DRUGE ZANIMLJIVE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZA 10. AVGUST

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar