Vozači UPORNO rade ovo na auto-putu, a kazne su PAPRENE: Sudija će vam oprostiti samo u jednom slučaju

Samo je u jednom slučaju dozvoljeno takvo ponašanje u vožnji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Ilustracija

Izvestan broj vozača upravlja svojim vozilom u zaustavnoj traci na auto-putu u Beogradu iako je to zakonom zabranjeno. Takvo ponašanje može nekome da ugrozi život jer je ona namenjena za nesmetani prolazak Hitne pomoći, navodi za Objektiv.rs predsednica Prekršajnog suda u Beogradu, Olivera Ristanović.

– Vozači koriste zaustavnu traku jer ne krenu na vreme na odredište i onda može da se desi da Hitna pomoć ne može da prođe i onda nekome zavisi život jer su krenuli 15 minuta kasnije – kazala je za naš portal predsednica Prekršajnog suda u Beogradu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naša sagovornica ističe da zaustavna traka služi i tome da se u njoj zaustavi vozač kome tokom vožnje pozli. Takođe se koristi i u slučaju kad se vozilo pokvari.

Kazna za vožnju u zaustavnoj traci se kreće od 20.000 do 40.000 dinara. 

Divljanje na auto-putu kroz Beograd: Trešte narodnjaci, a on juri 100 na sat zaustavnom trakom! (VIDEO)

Pored novčane kazne ide i oduzimanje dozvole na tri meseca i vozač dobija i šest kaznenih poena – objasnila je predsednica navedenog Prekršajnog suda.

Kako je navela, vožnja zaustavnom trakom rasterećuje saobraćaj, ali je sasvim dovoljno da samo jednom vozilo Hitne pomoći ne može da prođe zbog gužve u njoj pa, po njenom mišljenju, gužva u saobraćaju ne može da bude izgovor za njeno korišćenje.

VOZAČ MOŽE DA KORISTI ZAUSTAVNU TRAKU SAMO U JEDNOM SLUČAJU

Istakla je da postoji jedna situacija u kojoj bi svaki sudija Prekršajnog suda u Beogradu razumeo zašto je vozač vozio zaustavnom trakom.

– Ukoliko je vozač vozio lice kome je bilo potrebno da se hitno ukaže medicinska pomoć u Urgentni centar, svaki sudija će to razumeti. Naravno da mora da postoji dokaz iz Urgentnog centra da je lice primljeno i da je bio ugrožen – zaključila je razgovor za Objektiv.rs Olivera Ristanović.

Na auto-putu u Beogradu postoje delovi gde je dozvoljeno da se sve tri trake koriste za vožnju, odnosno gde ne postoji zaustavna traka.

Prema mišljenju naše sagovornice ovo može da dovede vozače u zabunu jer mnogi misle da na auto-putu mora da postoji zaustavna traka pa zato ne koriste krajnju desnu traku koja je dozvoljena za saobraćaj.

Zaustavna traka na auto-putu obeležena je punom linijom. Krajnja desna traka, koja je ranije bila zaustavna, obeležena je isprekidanom linijom.

Piše: Ivana Vlajković

BONUS VIDEO:

 

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar