Često je zapostavljamo, a ona je izvor zdravlja: Ribizla snižava krvni pritisak i jača imunitet

Ribizla reguliše probavu i pomaže kod zatvora

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Jo Kirchherr / ImageSource / Profimedia

Ponekad najkorisnije i najzdravije stvari ne primećujemo, čak i kada su nam nadohvat ruke.

To je i slučaj sa ribizlom, voćem koji mnogi zapostavljaju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A to je velika greška jer ribizla je prava prirodna apoteka.

Ribizla je bobičasto voće. Plod izgleda kao minijaturna verzija grožđa, a plodovi imaju obično crvenu, belu ili crnu boju, u zavisnosti od vrste. Crvena ribizla bogata je kalcijumom i fosforom.

Takođe sadrži vitamine B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Odličan je izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose. Pomaže u detoksikaciji tela i tako povećava otpornost organizma na bolesti

Dobrobiti

Zdravstvene dobrobiti crvene ribizle su snažniji imunitet, prevencija srčanih bolesti, niži krvni pritisak, zdravije kosti, kvalitetnija probava i čista koža.

Foto: Roberts Ratuts / Panthermedia / Profimedia

Ribizla sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad celog organizma. Deluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara. Ima znatnu količinu vitamina K, koji pomaže kod zdravog grušanja krvi.

Taj vitamin zadužen je i za održavanje zdravih kostiju jer reguliše kalcijum u kostima pa je preporučljiv i kod osteoporoze.
Bilo da se jedu sveže bobice ili u obliku soka i želea, ribizla ima odlično laksativno delovanje.

Ako se konzumira samo nekoliko dana za redom, problem zatvora nestaje. S obzirom na sadržaj vlakana, redovna konzumacija podstiče rad creva i želuca i na prirodan način ubrzava probavu.

Koji delovi ribizle su korisni za zdravlje?

Semenke unutar plodova ribizle sadrže gama-linolnu kiselinu, koja snižava povišeni krvni pritisak, bolove i upale, ublažava alergijske reakcije i probleme s kožom. Semenke je dobro koristiti za ublažavanje PMS-a, alergija, napetosti i stresa, kao i psorijaze i ekcema.

Foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Izgnječene bobice u spoljašnjoj primeni koriste se za obloge kod povreda, posekotina i opekotina.

Sastav crvene ribizle pomaže u smanjenju upala, pa se preporučuje osobama koje imaju problema sa aknama i drugim kožnim oboljenjima.

Jača imunitet

Obilje vitamina C čini crvenu ribizlu moćnim saveznikom jakog imuniteta. Samo jedna šaka dnevno će obezbediti dovoljno energije i ojačati imuni sistem.

Korisna svojstva crne ribizle:

Sadrži dosta prirodnog pigmenta antocijanina koji ribizu daje boju. Antocijanin se smatra jednim od najmoćnijih prirodnih antioksidansa.

Takođe je bogata taninima, zbog čega je korisna u lečenju dijareje.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: Objektiv.rs, Stvarukusa.rs

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!