Posle skoro 30 godina kapetan Grujović oslobođen optužbi u Sloveniji za ratne zločine i pokušaj ubistva

Na osnovu presude sledi povlačenje dve Interpolove poternice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RINA.rs

Na kućnu adresu kapetana prve klase iz Čačka, Dragomira Grujovića (60), nakon skoro tri decenije stigla je presuda Okružnog suda iz Novog Mesta u Sloveniji, kojom je konačno oslobođen optužbe da je počinio krivična dela ratnog zločina i pokušaja ubistva.

Slovenački sud ukinio je i rešenje o pritvoru protiv Grujovića, doneto u prošlom veku, a na osnovu presude sledi povlačenje dve Interpolove poternice protiv oficira Vojske Srbije, raspisane na osnovu zahteva pravosuđa Slovenije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sve ove godine živeo sam pod velikim psihičkim pritiskom, nigde nisam mogao da putujem, jer bih u suprotnom bio uhapšen. Drago mi je što je konačno pravda zadovoljena, pa makar to bilo i posle trideset godina. Sve ovo vreme u tom sudskom procesu bio sam sam, samo uz nekoliko prijatelja uz sebe i naravno uz veliku podršku advokata uspeo sam da dokažem svoju nevinost – rekao je za RINU.

U poslednjoj, oslobađajućoj presudi, stoji da se odbija optužba tužilaštva u Novom Mestu da je juna 1991. godine, službujući kao podoficir JNA u obližnjem skladištu Mokronog, učinio ratni zločin tako što je, kao zapovednik skladišta JNA u Pušćavi kod Mokronoga, gde je čuvano 7,2 miliona litara goriva, zastrašivao civilno stanovništvo.

Pokrenuta istraga za RATNI ZLOČIN: NATO ubijao srpske civile tokom rata u BiH

Drugo delo teretilo je ovog junaka da je 29. juna 1991. godine na udaljenosti od pet metara dva puta iz pištolja pucao u komandanta skladišta slovenačkog kapetana Branimira Furlana, te ga pogodio samo jednim hicem u desnu preponu, ali bez povrede životno važnih sudova ili živaca, čime bi počinio pokušaj ubistva. Delo je, ako je počinjeno, zastarevalo juna ove godine, dakle posle tri decenije.

BONUS VIDEO:



Izvor: Rina.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar