Najveći PREVARANTI u istoriji Srbije: Šolak kao Jezda i Dafina!

Sličnosti između Šolaka i Jezde i Dafine su brojne

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: United Group, Printscreen

Ponašanje “Junajted grupe” i njenog bahatog gazde neodoljivo podsećaju na “Jugoskandik” i “Dafiment banku” iz devedesetih: tvrdnje o poslovnim uspesima dok im brod tone, luksuzan život uz ogromne dugove i gubitke, krupna obećanja i zaklinjanja, iznošenje para građana iz zemlje.

Kada medijski tajkun Dragan Šolak i njegova “Junajted grupa” pričaju o svojim neverovatnim poslovnim uspesima, dok u isto vreme zapravo grcaju u dugovima i gubicima, to neodoljivo podseća na dva najveća prevaranta u Srbiji devedesetih godina prošlog veka – na Jezdimira Vasiljevića i Dafinu Milanović!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Štaviše, finansijski kolaps u koji srljaju Šolak i njegova družina iz Luksemburga čak je veći od onog u kojem su bili “Gazda Jezda” i “srpska majka Dafina” kad su im propale piramidalne imperije. Nepoznato je koliko su tačno Jezdin “Jugoskandik” i “Dafiment banka” ostali dužni građanima Srbije, ali država je 2000-ih godina obeštetila prevarene štediše sa ukupno 400 miliona evra. S druge strane, Šolak i “Junajted grupa” u ovom trenutku duguju poveriocima čak 3,3 milijarde evra, koje će do kraja ove godine biti lako povećane na astronomske četiri milijarde, a ukupni minus u poslovanju ove medijske hobotnice trenutno iznosi skoro 600 miliona evra!

Sličnosti između Šolaka i Jezde i Dafine su brojne. Dvoje prevaranata iz devedesetih su do poslednjeg trenutka – Vasiljević do bekstva iz zemlje, a Milanovićeva do hapšenja prilikom pokušaja bekstva – na sav glas uveravali građane da “Jugoskandik” i “Dafiment” posluju uspešno, da su puni para, da nema razloga za brigu. Bukvalno to isto Šolak danas govori svojim zaposlenima, ali i najširoj javnosti, suočen sa finansijskim izveštajima o bankrotu u koji srlja.

Jezda i Dafina su, dok su im kompanije propadale, živeli u luksuzu, gomilali su nekretnine, ulagali u fantomske poslove u inostranstvu. Šolak je, i pored sve većih problema “Junajted grupe”, uspeo da postane najbogatiji Srbin sa ličnim kapitalom od najmanje 1,3 milijarde evra, da pazari luksuznu vilu na Ženevskom jezeru, da postane vlasnik tri aviona i najmanje tri golf terena, da na egzotičnim ofšor destinacijama širom sveta, poput Kariba, razvije mrežu fantomskih firmi.

Kako su izveštavali mediji, veliki deo novca “Dafiment banke” završio je na inostranim računima u Austriji, Kipru, Izraelu, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji… Formirana su “lažna preduzeća, koja su bila paravan za izvlačenje novca iz zemlje, a sve je bilo pokriveno ugovorima o poslovno-tehničkoj saradnji”.

Tačno to isto radi Dragan Šolak: ispumpava novac iz Srbije, pre svega onaj koji mu građani daju za usluge SBB-a, ali i od privrede preko “Dajrekt medije”, i seli ga u Luksemburg, Švajcarsku, Holandiju, Veliku Britaniju, na Devičanska ostrva, a upravo novcem građana Srbije svoju je imperiju na staklenim nogama proširio na Bugarsku i Grčku.

Kao što su naivni građani davali svoje teško stečene crkavice “Gazda Jezdi” i “srpskoj majki Dafini” za prazna obećanja o ogromnoj zaradi preko noći, tako sada koriste usluge operatera SBB i gledaju političku propagandu na N1 verujući da su to nekakve medijske slobode, a zapravo samo pune džepove Šolaku i podležu histeriji koju njegovi “novinarski” službenici svakog dana proizvode.

Pritom, zbog nedomaćinskog poslovanja, iracionalnih investicija i probuđene tržišne konkurencije u vidu sve uspešnijeg Telekoma Srbija – “Junajted grupa” je kao davljenik bez šanse za spas, dok se Dragan Šolak ponaša kao pobesneli bahati “gazda”, pred neizbežnom poslovnom katastrofom spreman da uništava sve oko sebe!

Šolaku ni Obućina ne veruje

Jelena Obućina, urednica i voditeljka emisije “Pregled dana” produkcije Njuzmaks Adrija, ne uzima zdravo za gotovo tvrdnje iz “Junajted grupe” da posluju uspešno i da zaposleni nemaju razloga za brigu.

– Iskreno se nadam da naša kompanija dobro stoji, kako saopštava, i da ćemo mi novinari u njenim medijima nastaviti i dalje da slobodno radimo svoj posao. Nadam se da neće, da bi zaštitila svoj posao, morati da se liši svojih medija – rekla je Obućina u intervjuu za portal Tačno.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs, Tačno

Komentari (2)

  1. Kome je Šolak od građana uzimao pare, da bi se povredio sa Jezikom i Dafinom. Država neće vraćati njegove dugove.

    Odgovori

Ostavite komentar