Najbolji napitak protiv STRESA: Pravi se lako od samo tri sastojka, a deluje ODMAH (RECEPT)

Sve što vam je potrebno već imate u kući

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, ilustracija

Samo najveći srećnici mogu da kažu da žive bez stresa.

Za ostale smrtnike, stres je svakodnevni neželjeni pratilac i jedino pitanje je kako se izboriti sa njim.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Reagovanje na stresnu situaciju se odvija na fizičkom i psihičkom planu. Stres ima ulogu da nas zapravo zaštiti i održi u životu.

Naš nervni sistem na stres reaguje reakcijom “bori se ili beži”, odnosno pojačanim lučenjem adrenalina i pripremom celog tela za akciju, borbu i savladavanje nastalih opasnosti i prepreka.

Problem nastaje iz razloga što naš nervni sistem u stresnim okolnostima uvek reaguje kao da je pitanje života ili smrti, i u prvi mah ne razlikuje emocionalnu od stvarne ugroženosti. Tako, na primer, kada imamo konflikt sa nekim na poslu, u porodici ili kada imamo finansijske probleme, na fiziološkom planu naš organizam reaguje kao da je neposredno ugrožen.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Potpuno je jasno da učestale reakcije ovog tipa slabe naše sveukupne psihofizičke snage, i pre ili kasnije dovode do njihovog sloma, izazivajući psihičke smetnje, anksioznost, psihosomatska oboljenja i slično.

Postoji mnogo načina na koje možemo da ublažimo ili otklonimo štetne posledice svakodnevnog stresa, i to mogu biti psihoterapija, bavljenje sportom ili nekim hobijem, kao i brojne anti-stres metode i tehnike (joga, autogeni trening, meditacija) i zdrave namirnice.

Foto: Profimedia/Sergio Delle Vedove / Panthermedia / Profimedia

Topla voda u kombinaciji sa limunom i sečenim đumbirom je odličan način da podstaknete varenje. Đumbir je bogat antioksidansom gingerolom koji pomaže u otklanjanju štetnih materija koje proizvodi naše telo kada smo zabrinuti, te ovaj koren na taj način umanjuje psihološki efekat stresa.

Priprema napitka:

Koren đumbira operite i ogulite. Zatim izrendajte ili iseckajte na kriškice koren veličine 2 cm. Prelijte sa pola litra ključale vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga procedite i dodajte krišku limuna!

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, kucnilekar.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar