Knežević poslao JASNU poruku: Vladi Crne Gore smeta što je Srbija LIDER u regionu

Mi smo se zalagali za najbolje moguće odnose sa bratskom državom Srbijom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA /BORIS PEJOVIC

Opisujući trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori, poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević citirao je Nikolu Pašića koji je pred početak Prvog svetskog rata rekao „Spasa nam nema, propasti nećemo“, i naglasio da DF svakako neće odustati od svojih principa i onoga što su obećali građanima u predizbornoj kampanji.

Navikli smo i na gore, više smo bili po zatvorima nego u skupštini i na funkcijama, tako da „sve što biva, mi smo mu naredni“ – rekao je Knežević za Alo! i naglasio da očekuje da njihove kolege, manji koalicioni partneri prihvate realnost i pronađu dogovor u interesu građana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako dogovora ne bude, čeka nas tehnička vlada, pripremićemo izbore, a mi ćemo očistiti spisak i što bismo mi u „Zeti“ rekli – „pa šta ko ponese“ – objasnio je Knežević.

Poslanik DF je naglasio da on nema zamerki u ideološkom kontekstu prema vicepremijeru Dritanu Abazoviću i predsedniku skupštine Aleksi Bečiću, jer oni imaju potpuno različite stavove od ideologije koju on zastupa, a to da li su oni obmanuli svoje biračko telo, kako je rekao, to će pokazati budući izbori.

Međutim, Knežević je uveren da bi Bečić dobio znatno manje glasova da je za vreme izborne kampanje saopštio da će oni glasati za rezoluciju o Srebrenici, podržati prećutno sankcije Rusiji, proterati srpskog ambasadora i ostati pri odluci o priznanju takozvane države Kosovo.

Milan Knežević tvrdi: Krivokapić pokušao da ELIMINIŠE mene i Andriju Mandića iz politike

– S druge strane, ono što mi smatramo da je klasičan brutalan šamar veleizdaje jeste ponašanje premijera Zdravka Krivokapića koji je bio na našoj listi, koji je bio iz naše ideološke matrice i koji je počeo da realizuje ono što nije bio naš predizborni program, sve ono protiv čega smo se borili, što je u suprotnosti s našom ideologijom – istakao je Knežević.

Ako sad napravite kratku analizu između spoljne i unutrašnje politike Mila Đukanovića i Duška Markovića i unutrašnje i spoljne politike Zdravka Krivokapića, skoro da i nema razlike, smatra Knežević i dodaje da mu se čini da je Krivokapić u nekim elementima još radikalniji u odnosu na neka ideološka i nacionalna pitanja.

Zdravko Krivokapić
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

SPC neće pristati na ucene

– Da sam ja na mestu premijera Krivokapića, davno bih podneo ostavku jer tako nalažu pravila parlamentarnog života i demokratije – rekao je Knežević i dodao da misli kako vreme bude više prolazilo, da će Krivokapić sve više padati „u neku vrstu političkog zaborava, prezira i razočaranja” kao što je to bilo pre nekoliko dana kada su ga zvižducima dočekali u Beranama.

Čitava Crna Gora zna da Zdravko Krivokapić u suštinskom smislu više nije premijer, naglasio je Knežević.

Ovo je opšta kampanja PROTIV Srbije! Knežević u “Hit tvitu” progovorio o SRAMNOM potezu Krivokapića

– On nema podršku 27 poslanika, mislim da nema ni podršku ovih 14 poslanika, već Demokrate i Ura u stvari podržavaju neke svoje interese u toj vladi – smatra Knežević.

Time što Krivokapić ne želi da potpiše temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom on je izneverio i litije i očekivanja građana, njih 133.275 glasača koji su u ogromnom broju glasali za njihovu koaliciju, ističe lider DF.

Uticaj stranih ambasada na politiku u zemlji

Strane ambasade i neki elementi koji se predstavljaju kao ključni za region vrše uticaj na političku scenu u Crnoj Gori i to je više nego očigledno, a Krivokapić, Abazović i Bečić su i svojim aktivnostima, ali i nekim svojim izjavama to jasno potvrdili, smatra Knežević.

On je to ilustrovao i slučajem formiranja vlade 4. decembra, kada su, kako kaže, kasnije objavljene informacije i dokumenta u crnogorskim medijima nedvosmisleno pokazale da su ovu vladu sastavile ambasade i strani faktori.

– Očigledno je da oni predlažu i podržavaju jedan postupak i proces kohabitacije između Mila Đukanovića i delova parlamentarne većine kao što su Demokrate i Ura, jer je potpuno neshvatljivo da još nije došlo do demontaže Đukanovićevog režima, neshvatljivo je da još nismo formirali anketni odbor koji bi pokrenuo parlamentarnu istragu vezanu za sve one navode Duška Kneževića o kriminalnim aktivnostima Mila Đukanovića, njegovih članova familije i najbližih saradnika, tako da, čini mi se, čitava ova situacija od 4. decembra, kada je formirana vlada, mogla bi se podvesti pod jedan kontekst, a to je da su Krivokapić, Abazović i Bečić u nekoj fazi saradnje i da se više sreću između sebe nego s nama koji podržavamo ovu vladu! – rekao je Knežević.

Foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Ono što sada premijer radi jeste potcenjivanje SPC i našeg patrijarha da jedan usaglašeni ugovor potpuno revidira i pošalje novi dokument koji nije usaglašen s onim što su potrebe SPC u CG, kaže Knežević, i naglašava da po svemu što smo videli patrijarh, mitropolit i Sinod SPC neće pristati ni na kakve ucene Zdravka Krivokapića.

Odnosi sa Srbijom

Mi smo se zalagali za najbolje moguće odnose sa bratskom državom Srbijom, za otvaranje prostora za investicije, nova radna mesta, ekonomsko snaženje, kao i za duhovno, kulturološko, civilizacijsko jer po meni mi smo jedan narod, kaže Knežević i da za to što koči dobre odnose Srbije i Crne Gore treba pitati upravo Krivokapića, Abazovića i Bečića.

– Ono što je takođe evidentno jeste da su dominantno Srbi u Crnoj Gori izvojevali ovu pobedu i svojim delovanjem omogućili da Zdravko Krivokapić bude premijer, nadajući se da će on poboljšati odnose sa Srbijom – podseća Knežević i dodaje da on, međutim, ne da nije poboljšao odnose sa Srbijom već su oni i pogoršani i to je još jedan od razloga zbog čega je Krivokapić izgubio podršku u biračkom telu i u koaliciji na čijoj listi je bio.

Milo i Krivokapić pripremaju OBRAČUN sa Srbijom? Knežević se uključio na RTS i ŠOKIRAO javnost

Srbija je lider u regionu, doživljava ekonomski procvat zahvaljujući politici Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, i, kako Knežević smatra, to je postao glavni problem ove vlade, koja umesto da bude srećna zbog toga i iskoristi te mogućnosti da sarađuje sa Srbijom, ulazi u otvorenu konfrontaciju sa Srbijom i sa srpskim narodom, ne potpisujući temeljni ugovor, izglasavajući rezoluciju o Srebrenici…

– Čini mi se da se u Crnoj Gori, delovima BiH, Albaniji, Severnoj Makedoniji pokušava napraviti neka lansirna regionalna rampa protiv Srbije i srpskog naroda i ja zastupam tezu da mi u budućnosti treba da se branimo kao narod, da su to litije pokazale i da treba da pošaljemo jasnu poruku da meni ne može kao Srbinu biti dobro u Crnoj Gori ako je nekom Srbinu na Kosovu i Metohiji loše ili je loše Srbinu u RS ili Srbinu u Kruševcu – tvrdi Knežević, i napominje da „svi zajednički imamo obavezu da odbranimo ono što su vitalni nacionalni interesi srpskog naroda“.

Ja ću se suprotstaviti svim pokušajima napada na Srbiju zbog toga što ona ekonomski napreduje i stvara osnove da za deset godina bude najnaprednija zemlja na Balkanu oko koje će se otimati i EU i SAD, ali i Rusija i Kina.

Mogu sam sebe da zaštitim

– Nemam dilemu da je moj život ugrožen od 2016. godine, kada sam optužen za državni udar u notiranoj farsi Mila Đukanovića, pa sve do današnjih dana, uključujući različite incidente kroz koje sam prošao kao predsednik odbora za bezbednost i odbranu i fizičke napade na mene – rekao je Milan Knežević, obrazlažući zašto je zatražio dozvolu za nošenje oružja.

– Nisam tražio da mi država obezbedi zaštitu kakvu već imaju deca funkcionera, deca premijera Krivokapića – istakao je Knežević i dodao da samo tražim da mu se omogući da u samoodbrani može da reaguje na adekvatan način.

BONUS VIDEO:



Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar